Stranci traže srpsko voće

Berlinski sajam sveže hrane, Fruit logistika, ponovo je zasijao punim sjajem, neposredno nakon što su ukinuta gotovo sva ograničenja po pitanju korone, a zaštitne maske su “pale” i u javnom prevozu u nemačkoj prestonici. Ove godine, firme iz Srbije su na nacionalnom štandu u okviru Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije Vojvodine, a nekoliko njih je i samostalno izlagalo. Štand je posetila i privrednicima dala punu podršku, dr Snežana Janković, ambasadorka Srbije u Nemačkoj.

Kupci na štandu

– Mislim da su se naši proizvođači odlično predstavili i sada je jedna sasvim druga slika u odnosu na prošlu godinu. Tada nije bilo ovoliko posetilaca, a Nemci su bili veoma oprezni zbog ograničenja uzrokovanih pandemijskim merama. Sada je to sasvim drugačije, ima puno naših izlagača, 10 ih je na štandu Privredne komore Srbije, osam na štandu Vojvodine, čula sam da su tu i dva nezavisna izlagača u drugoj hali, koje ću kasnije obići. Veoma je važno što ima puno posetilaca sajma, a na našem paviljonu se održava mnogo sastanaka. Kao što vidim, na štandu Srbije je veoma živo, svi su zauzeti razgovorima sa potencijalnim kupcima i saradnicima.

O tome, koliko Republika Srbija crpi sve svoje resurse, kako bi domaći proizvođači našli put do stranih tržišta, ambasadorka Janković za “Vesti” kaže:

– Promocijom naših proizvođača u inostranstvu, pre svega se bave Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, kao i institucije iz Vojvodine, a Ministarstvo privrede i Ministarstvo spoljnih poslova pomažu u tome. Radi se o predstavljanju države u celini, čemu doprinosi uspeh svake naše kompanije. Fruit logistika je jedan od najvećih sajmaova ovog tipa, pa je svakako u interesu cele države da se mi ovde što bolje predstavimo, a po ovom štandu se vidi da je to u potpunosti uspelo – ističe ambasadorka Srbije.

B. Rankov Gošin
Odličan nastup srpskih firmi: Ambasadorka Snežana Janković

Jabuke idu u Indiju

Jelisaveta Bogdanović, predstavnica firme Forma BM iz Krušedola u opštini Irig.

– Bavimo se proizvodnjom i skladištenjem i prodajom jabuke, koja se gaji u voćnjacima koji postoje od 2013. godine , dok smo hladnjače uveli 2020. S obzirom na prethodnu godinu i posledice korone po privredu, pretpostavljali smo da odziv interesanata za naše proizvode neće biti tako velik, međutim, interesovanje stranaca prevazišlo je naša očekivanja. Mnogo više predstavnika stranih kompanija nam se obratilo i sklopili smo znatno više poslova nego što smo očekivali. Ove godine smo prošli sasvim dobro. Za naše jabuke najviše su bili zainteresovani Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Mi već izvozimo na Bliski istok, a sada se radi na tome da se taj izvoz uveća.

Šumadijska firma Gruža agrar proizvodi svu neophodnu opremu za sadnju i proizvodnju voća i povrća, a bavi se i proizvodnjom svežeg voća.

B. Rankov Gošin
Andrijana Teofilović sa kolegom Dejanom Pavlovićem

– Gruža agrar je porodična firma, a vlasnik i osnivač je Miroslav Nikolić. Imamo oko 50 zaposlenih i desetak kooperantskih porodica koje proizvode voće. Logističku opremu neophodnu za proizvodnju voća prodajemo u Srbiji i u zemljama regiona, mada je bilo sklopljenih poslova i u Rusiji i Ukrajini, dok sveže voće izvozimo na tržišta Holandije i Rusije. Imamo mnogo koristi od prisustva sajmu, stekli smo nove poslovne partnere i nalazimo nove kupce. Veoma smo zadovoljni rezultatima učešća na sajmu, kao i organizacijom štanda pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije – naglasila je Andrijana Teofilović, rukovodilac sektora za pravne i kadrovske poslove.

Timski rad

Branko Đaković je prvi put na sajmu u Berlinu i drago mu je što može da obogati svoja znanja.

– U firmi Forma BM radim od 2018. i obavljam takoreći sve poslove. Organizujem rad u voćnjacima, koordiniram skladištenje u hladnjačama, kada je potrebno, sednem u viljuškar da se utovar realizuje kako je planirano. Takođe vozim traktor ili se posvećujem održavanju voća. Naša firma ima oko petnaest zaposlenih, a svi zajedno uspevamo da obavimo vrlo veliki posao – naglasio je Đaković.

B. Rankov Gošin
Ponuda za Evropu: Jasmina Petrović

Zimnica po bakinom receptu

Jasmina Petrović, predstavnica firme Salad house, kaže da postoje šest godina i bavi se preradom povrća, odnosno proizvodnjom gotovih salata, kao finalnog proizvoda.

– Mi to zovemo “kiseli program”, a u pitanju su zimnice, koje su nekada naše bake spremale prema tradicionalnim receptima. Pre svega, pravimo kiseli kupus, po kome je Futog poznat, a krenuli smo i sa proizvodnjom gotovih salata, što je takozvani program ready to eat. U našem asortimanu su, ruska i francuska salata, salate sa pilećim, goveđim mesom ili tunjevinom, a tu je svakako i naša čuvena, urnebes salata. Za naše podneblje je posebno specifična pečena crvena paprika, i pečena ljuta paprika, sa belim lukom. Rok trajanja naših proizvoda je od 40t dana do šest meseci. Za sada smo zastupljeni u domaćim trgovnskim lancima, a ovo nam je prvi izlazak na strano, u ovom slučaju, evropsko tržište, gde imamo nameru da se širimo, jer su naše tradicionalne salate, nešto novo i jedinstveno u svetu. Obavili smo niz korisnih razgovora, a naše salate su potencijalni partneri mogli da se probaju, i utisci su jako dobri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *