Šta ne smete da propustite na Zlatiboru?

Zlatibor nije samo njegov prenaseljeni centar koji postaje urbanističko ruglo, već su to padine, livade, brežuljci, šume, proplanci, živopisna sela i ljubazni domaćini, dobra hrana, ali i mnoštvo aktrakcija.

Ako ste već odluliči da dođete na Zatibor, ne bi bilo dobro da propustite neke od njegovih simbola, znamenitosti i atrakcija.

Jezero na Kraljevim vodama

Nekadašnji izgled, jezero u centru Zlatibora, promenilo je izgled prošle godne. Tik uz Kraljev trg, koji je takođe rekonstruisan, jezero je okruženo pešačkom stazom, klupama za odmor i borovom šumom.  Nastalo je 1947. godine, pregrađivanjem rečice Obudojevice, a po projektu jednog od naših najpoznatijh hidrologa Miladina Pećinara, čija bista krasi taj deo Zlatibora.  Veštačko jezero je dimenzija 150 sa 50 metara, a duboko je oko dva metra. Njegovom rekonstrukcijom je sprečen dotok otpadnih voda i kišnice, postavljene su fontane, a noću poprima potpuno drugačiji izgled, zbog svetlosnih, video, audio i laserskih efekata.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 2
Foto: N. Kovačević

Kraljeva česma

Uz samo jezero, nalazi se Kraljeva česma, koju je 1894. godine podigao kralj Aleksandar Prvi  Obrenović koji je, godinu ranije, posetio Zlatibor i bio na toj lokaciji koja se tada zvala Kulaševac. Njegova poseta je označila početak razvoja turizma na Zlatiboru.  Čista, hladna i izvorska voda je najlepše osveženje nakon šetnje. Česma je 2019. proglašena za spomenik kulture.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 3
Foto: N. Kovačević

Kraljevi konaci

Apartmansko naselje „Kraljevi konaci“ smatra se uspešnim arhitektonskim rešenjem, koje je uskadilo prirodno okruženje, tradiciju zlatiborske tradicionalne kuće – brvnare i modernu gradnju u formi dupleks objekata. Užički arhitekta Miloš Sekulić je autor tog projekta za koji je nagrađen 2005. godine. „Zlatiborsko Dedinje“ , kako ga zovu Zlatiborci, smešteno je uz samo jezero, u borovoj šumi i tišini, sa uređenim stazama.  Boravak u vilama nije baš za budžet prosečnog gosta, ali vredi se prošetati, pošto se ceo komlpeks nalazi nadomak centra Zlatibora, ali dovoljno je daleo od njegove buke.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 4
Foto: N. Kovačević

Ribničko jezero

Na oko osam kilometara od centra Zlatibora ka Torniku, nalazi se Ribničko jezero.  Ta akumulacija je nastala 1971. godine, izgradnjom brane na Crnom Rzavu. Iako služi za vodosnabdevaje Čajetine i Zlatibora, zbog čega su neke aktivnosti zabranjene ili ograničene, omiljeno je izletište mnogih posetilaca. Dugo je oko dva kilometra i zahvata površinu od oko 40 hektara. Okruženo je četinarima i bogato ribom, a čista planinska voda je tamna, zbog tamnog kamena na njegovom dnu. Njegove lepote je moguće otkriti i iz vazduha, tokom vožnje zlatiborskom panoramskog žičarom.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 5
Foto: N. Kovačević

„Gold gondola“  

Od početne stanice u Obudojevici, preko međustanice kod Ribničkog jezera, zatiborskom panoramskom žičarom „Gold gondolom“, nakon polučasovne vožnje iznad prelepih zlatiborskoh pejzaža, stiže se do krajne stanice – vrha Tornika, na 1.496 metara nadmorske visine. Projektovana je kao jednoužna i viseća žičara sa kružnim, jednosmernim tokom i zatvorenim kabinama.  Ide trasom od skoro devet klometara i najduža je takva žičara na svetu. Pre nje, taj rekord je, sa 7, 4 kilometra, pripadao žičari Tianmen Shan Cable Car gondola u Kini, u Nacionalnom parku Zhangjiasie gde je snimljen kultni film „Avatar“, Džejmsa Kamerona.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 6
Foto: N. Kovačević

Krčma Gaj

Među dobrim restoranima, svakako je krčma Gaj. U tom etno- restoranu i konačištu, sa tradicijom od 23 godine, koji se nalazi u Gajevima nedaleko od spomenika na Šumatnom brdu, moguće je osetiti mirise i ukuse hrane koju su priremale naše bake. Uštipci i kačamak od heljde, razne vrste pita, sve to sa kiselim mlekom, sirom i kajmakom, a može i sa pršutom, komplet lepinja i druga tradicionalna jela i poslastice, svaodnevno su na meniju. Osim toga, sa terase „puca“ poged na tipične zatiborske predele-brda i pašnjake, a za decu  je obezbeđeno igralište u okviru dvorišta restorana.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 7
Foto: Fejsbuk Krčma Gaj

Zlatibor i El Paso

Zabavni park „El Paso City“ posebno je zanimljiv deci i nalazi se na Vodicama, na oko 14 kilometara od centra Zlatibora, uz magistralu. Kompleks, nazvan po gradu na granici između SAD i Meksika, predstavlja spoj američke kulture (kaubojski grad i indijansko selo) i srpske kulturu (tradicionalno zlatiborsko selo sa brvanarama i crkvom iz 19. veka).  Replike saluna, konjušnice, berbernice i drugih „vestren“ objekata, pa i diližanse, kao i „indijanski“ deo sa vigvamima, odvojeni su rekom od replika zlatiborskih drvenih koliba sa crkvom.  Prostire se na oko šest hektara i ima savremene sadržaje poput kafea, poslastičarnica, teretana, objekata i soba za smeštaj.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 8
Foto: TO Zlatibor

Odmor sa decom na Zlatiboru

Zlatibor je posebno pogodan za porodični odmor, jer pored toga što je vazdušna banja, deci nudi obilje edukativnih, zabavnih i rekretaivnih sadržaja za celu porodicu. Takvi programi se realizuju u Kulturnom centru, avantirističkim i zabavnim parkovima i drugim lokacijama.

Šta ne smete da propustite na Zlatiboru? 9
Foto: N. Kovačević

Zlatibor, svakako, nudi mnogo više od predloženih atraktivnosti. U blizini su Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu, Stopića pećina, vodopad u Gostilju, mnoštvo obeleženih pešačkih i biciklističkih staza, kao i seoska domaćinstva koja plene svojim lepotom i rustičnošću, a daleko su od haosa u centru turstičkog mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!