Šta može da zaustavi rast cena hrane

Već godinu dana svetske cene hrane po izveštajima FAO padaju, ali se u praksi ovo ne može zaključiti po cenovnicima u radnjama u Srbiji i u Evropi.

Istovremeno, sve su niže i cene goriva, globalno se očekuje da će one i dodatno padati, ali ekonomisti ističu da se sve ovo neće previše reflektovati na inflaciju, odnosno cenu prehrambenih proizvoda koji su drastično poskupeli u poslednjem periodu, piše portal „Poslovni” i prenosi stav stručnjaka da rast cena, prvenstveno hrane, može da zaustavi samo jedno, a to je – smanjena potražnja. Dok god kupci pristaju na sadašnje uslove cene će rasti.

Kako se navodi, cene hrane koje sada imamo posledica su onoga što se dešavalo pre tri do šest meseci jer „ekonomija nije ništa drugo nego očekivanje”. Cene hrane su porasle jer su očekivanja bila da će i energenti drastičnije poskupeti. Međutim, sada već dugo cene sirovina, pre svega žitarica i sirovina za mlečnu industriju, ili stagniraju ili su u padu.

Šta će se dešavati dalje jako je teško prognozirati jer cena prehrambenih artikala, ističe se, zavisi od mnogo faktora u lancu snabdevanja, a nakon proizvođača tu su i dobavljači i trgovci… Osim špekulativnog podizanja cena na produžavanje ovakve situacije utiče i neselektivno povećanje plata koje se događa svuda i doprinosi rastu tražnje, što cene u radnjama zadržava na ovako visokom nivou.

I stav velikih korporacija je da će cene hrane i dalje rasti ove godine. Kako je krajem februara objavio „Evroaktiv”, na taj trend upozorilo je više multinacionalnih kompanija koje se bave proizvodnjom i trgovinom hrane.

– Ovaj trend se neće zaustaviti ni u 2023. godini – saopštila je kompanija „Nestle”, koja smatra da će cena osnovnih namirnica dodatno porasti ove godine. Kako se navodi, ta kompanija podigla je u 2022. cene za 8,2 odsto, ali podvlači da to nije dovoljno da bi se izbalansirao rast u troškovima, koji je ugrozio profit.

Ranije su na ovo upozoravali i „Unilever”, „Koka-Kola”, „Hajneken”, „Kolgejt–Palmolajv”, „Prokter i Gembl”, na osnovu sve većih troškova energije i radne snage, a poskupela je značajno i logistika.

Direktor finansija „Unilevera” rekao je da smo verovatno već prošli vrh talasa inflacije, ali da cene još nisu dostigle maksimalni nivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *