Srbija neće biti gladna

Sada smo imali i motiv više da se ovako lepo okupimo zbog ovih Šulceva, Šolceva, pretnji i ucena, da pokažemo da se mi ne plašimo nikoga, da je naša Srbija zdrava zemlja, neće ona biti ni gladna, ni hladna, kazao je jedan od posetilaca manifestacije Miholjski susreti sela koja je održana u Lešnici kod Loznice.

Pripremili su je Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) i MZ Lešnica uz podršku Grada Loznice i Ministarstva za brigu o selu, a osim bogatog programa posetioce je dočekao sunčan dan, kao naručen za celodnevno druženje.

Najveća gužva bila je pored hale OŠ “Petar Tasić” gde se tridesetak ekipa nadmetalo na kulinarskom takmičenju Lešnički kotlić. Na svakog člana ekipe koja je spremala gulaš bilo je pet, šest onih koji su sve to nadgledali, a onda dobrovoljno degustirali spremljeno. Dok je žiri većao počela je provera gulaša, a kod Zorana Stanojevića, mesara iz Lešnice, kotlić je bio potpuno prazan.

Počišćen kotlić: Zoran Stanojević

– Ovo je druga godina zaredom da je gulaš baš uspeo i da je ovako “počišćen”. Milo mi je da se okupilo ovoliko naroda, da su ljudi nasmejani i dobro raspoloženi. Svaka čast TOGL što je sve ovo ovako lepo organizovala i okupila decu i nas odrasle. Tajna gulaša? Glavna je da bude kvalitetno meso, da se dva dana pre kuvanja marinira i sprema sa pažnjom i ljubavlju, a tu je i 40 godina iskustva. U kotliću je bio miks mesa, svinjetina, junetina i kunić, danas dovoljno za tačno 30 punih tanjira – kazao je Stanojevića.

Takmičio se i pčelar Zoran Tišanović iz Novog Sela koji je imao podršku u Zori Tišanović i Dragani Petrešević.

– Trudili smo se maksimalno da sve bude kako treba, a u gulašu su dve vrste mesa, srnetina i junetina. Uz crni i beli luk, celer, šargarepe i ostale sastojke, posle zaprške dodali smo i belo vino, a sve se to krčkalo dva sata da meso omekša. Gosti koje smo poslužili su zadovoljni – kazao je Zoran pre odluke žirija koji je takođe bio vrlo zadovoljan pa je Tišanovićev gulaš proglašen za najbolji i dobio je pobednički pehar.

Đ. Janković
Na jednog kuvara pet kibicera

Milojko Trifunović, predsednik MZ Lešnica, bio je zadovoljan manifestacijom, velikim brojem kotlića, više od petnaest izlagača na etno-bazaru, kao i brojem posetilaca, kojih je najviše bilo u večernjim satima kada je zasvirao Tropiko bend. Imali su tokom dana posetioci priliku da pazare nešto od domaćih rukotvorina, kupe med, domaće sokove, zimnicu, degustiraju čvarke “od jutros”, suvo meso, kobasice, sireve, ali i domaće kolače.

Đ. Janković
Etno-bazar: Domaći proizvodi i rukotvorine

Susreti su protekli u dobrom raspoloženju, a ovo je bio drugi put zaredom da im je Lešnica domaćin. Manifestaciju podržava Ministarstvo za brigu o selu, a ove godine će biti održana u 87 lokalnih samouprava, 19 više nego prošle, širom Srbije. Ako sve budu kao lešnička onda nema brige za njenu budućnost.

Đ. Janković
Skuvali najbolji gulaš: Zoran, Zora i Dragana

Parada budućnosti

Najlepši momenat dana bila je, slažu se svi, Parada budućnosti kada su majke sa decom predškolskog uzrasta i školarcima nižih razreda prodefilovale Lešnicom, svi lepi i nasmejani. Program su obogatili i nastupi stendap komičara Đure Palice, sportski turniri, igra kulturno-umetničkih društava iz Lipničkog Šora, Jadranske Lešnice, Loznice i Donjeg Dobrića, izložba “Znamenite žene Loznice” lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, humanitarna prodaja dečjih radova vrtića Zvončić.

Đ. Janković

Miladin – duh iz bureta

Posebna atrakcija bio je Miladin – duh iz bureta. Neko ima Aladina, a Srbija Miladina koji kaže da je kod nas jedini duh iz bureta i da je biti duh ovde teško, ali i divno što sve zavisi od pristupa ljudi.

– Svi prilaze da se slikaju i deca i odrasli, pa bogami i oni od 70 leta, a zajedničko je i pitanje – kako ti to lebdiš. Bure je taman dovoljno za mene, inače, rakijsko je i kada je ona isparila pojavio sam se ja . Ovde ću da budem dva sata, ali nekada to traje i duplo duže. Nedavno sam “lebdeo” četiri sata, a leđa sam onda lečio pet dana. Duhovi nemaju leđa, ali kod nas imaju – kazao je nasmejani Miladin koji dolazi iz Beograda i pozirao je na ovim Miholjskim susretima sela “jedno milion puta”.

Đ. Janković

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!