Srbija dobila eksperte za suzbijanje zločina nad životinjama

Akademija za suzbijanje zločina nad divljim životinjama (Wildlife Crime Academy), održana u Malagi polovinom aprila, dodelila je 44 sertifikata za eksperate za istragu zločina nad divljim životinjama, a među njima je i osmoro predstavnika Srbije.

Oni dolaze iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

„Borba protiv zločina nad divljim vrstama poprimila je novi oblik uspešnom realizacijom najnaprednijeg, trećeg nivoa obuke u okviru Akademije za suzbijanje zločina nad divljim vrstama koji je za temu imao analizu zločina. Učesnici iz devet evropskih zemalja ušli su u istoriju kao prvi i jedini koji su dobili profesionalne kvalifikacije na ovako visokom i specijalizovanom nivou; saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Problemi sa kojima se u Srbiji suočavamo su izuzetno kompleksni i zahtevaju temeljno poznavanje, ne samo važećih nacionalnih i međunarodnih propisa, već i kriminalni um, motive, sredstva i tehnike kojima se prestupnici služe i zahtevaju najviši nivo znanja svih relevantnih strana, od predstavnika civilnog društva, policijskih službenika, patologa, forenzičara i predstavnika nadležnih ministarstava, pa sve do javnih tužioca i sudija. Akademija nam je obezbedila upravo to – napredni set znanja i oruđa koji ćemo moći da primenimo u našim svakodnevnim aktivnostima i zajedničkim naporima da se slučajevi trovanja, nezakonitog lova i ilegalne trgovine divljim vrstama svedu na minimum, a prestupnici munjevitim reakcijama dovedu pred lice pravde“, istakao je Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim vrstama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *