Šolc kritikovao predlog da se ograniči cena gasa koji se uvozi u Evropsku uniju

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je danas predlog da se ograniči cena celokupnog gasa koji se uvozi u Evropsku uniju, a ne samo ruskog, istakavši da države koje to zagovaraju ne uzimaju u obzir posledice koje bi mogao da ima tako radikalan potez.

Premijer Belgije Aleksandar Kro rekao je portalu Politiko da podržava određivanja maksimalne cene za sav uvoz gasa u Evropsku uniju, a tu ideju zagovaraju i Italija, Poljska i Grčka.

Evropska komisija je predložila da se odredi maksimalna cena samo za gas koji se transportuje gasovodima iz Rusije, s tim što bi se vodilo računa da prodavac ipak ima zaradu.

Šolcu je pitanje o tome šta misli o ideji da se odrede najviše cene celokupnog gasa koji se uvozi u EU postavljeno na njegovoj zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Imamo prijatelje iz Norveške koji nas snabdevaju sa velikim količinama gasa, gasom nas snabdevaju i prijatelji iz SAD, a to rade i druge države širom sveta. Ovaj predlog prevazilazi jurisdikciju Evropske unije, ako mogu tako da objasnim“, rekao je Šolc.

On je istakao da u Berlinu smatraju da EU nema zakonsko pravo da primora strane snabdevače gasom da smanje svoje cene i plaše se da bi ih uvođenje maksimalnih cena primoralo da ga prodaju u drugim delovima sveta.

Šolc je upozorio da bi i uvođenje maksimalne cene za ruski gas moglo da isprovocira Kremlj da obustavi i ovako smanjenje isporuke, što bi stvorilo velike probleme državama u centralnoj Evropi koje i dalje zavise od gasa iz Rusije.

„Za nas u Nemačkoj je jasno da uvek uzimamo u obzir situaciju u drugim članicama. Pažljivo ćemo saslušati šta imaju da kažu države koje i dalje u najvećoj meri zavise od ruskog gasa“, kazao je Šolc.

Ukoliko bi Rusija potpuno prestala da isporučuje gas Evropskoj uniji, Nemačka bi, u skladu s novim propisom Unije, morala da deli gas sa susedima, što bi je ostavilo bez tog energenta tokom zime.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!