Slučaj profesora Kneževića stigao do Ministarstva prosvete

Posle nedelju dana buke u javnosti slučaj profesora matematike Jovana Kneževića iz Šeste beogradske gimnazije, koji je suspendovan nakon peticije koju je 27 roditelja potpisalo protiv njega zbog, prema navodima potpisnika „verbalnog zlostavljanja učenika i davanja preteških zadataka”, stigao je juče i do Ministarstva prosvete.

U ministarstvu o profesoru, kome su đaci odavno dali nadimak Joca Ubica, razgovarali su svi pozvani koji bi o profesoru Kneževiću mogli da govore, pre svega sa stručne strane. Bili su i predstavnici Foruma beogradskih gimnazija, koji su održali i konferenciju za medije pre dva dana i na kojoj su stali u odbranu kolege kome je do penzije preostalo svega nekoliko meseci.

U javnosti od ranije kruže priče i „legende o strogosti” pomenutog profesora, kao i da su protiv njega pisane prijave, dok sa druge strane našoj redakciji stižu pisma bivših učenika koji potvrđuju da jeste reč o veoma strogom profesoru, ali i čoveku od koga su mnogo toga časnog naučili i koji je čak na pojedine učenike, za samo godinu dana predavanja, uticao da promene izbor fakulteta i okrenu se zbog matematike, na primer, Elektrotehničkom fakultetu.

Isključivo reči hvale za ovog profesora starog kova imaju u Forumu beogradskih gimnazija, čiji je predsednik Aleksandar Markov za „Politiku” potvrdio da su o Kneževiću u Ministarstvu prosvete razgovarali sa Milošem Blagojevićem, pomoćnikom ministra za srednje obrazovanje, i Draganom Filipovićem, načelnikom Školske uprave za grad Beograd, sa saradnicima. Rešenje, kaže, još nije pronađeno iako su u ministarstvu samim pristankom da razgovaraju o ovome pokazali da su otvoreni za njegovo pronalaženje i brzo okončanje pitanja suspenzije profesora pred penzijom.

– Na sastanku je bio i direktor Šeste beogradske gimnazije, Radisav Milić, koji bi mogao da obustavi suspenziju profesora Kneževića, jer je i sada na sastanku naš pravni zastupnik ukazao na njenu pravnu neosnovanost. Predložili smo obustavu zbog toga, ali on to nije prihvatio. I predstavnicima ministarstva smo izneli stav da su paušalne optužbe, bez datuma kada su se događaji koje roditelji navode dogodili, neosnovane.

Onda svako može da napiše pismo i udari na profesora, bez konkretnih dokaza. Poslednjih dana se čak pojavila još jedna prijava protiv profesora Kneževića, i to sada iz drugog odeljenja, što samo podgreva našu sumnju da se protiv njega iz jednog centra vodi organizovana, nečasna kampanja. To drugo pismo apsolutno podseća na prvo, čak se rečenice poklapaju, kao da je isti autor. Kolege nastavnici su pitali roditelje iz tog odeljenja da li znaju za tu prijavu, nisu ništa znali. To nas navodi na zaključak da u ovoj priči postoji druga vrsta problema na relaciji direktor Milić – profesor Knežević, koji je inače predsednik školskog sindikata – ističe Markov.

Na pitanje redakcije „Politike” da li su direktor gimnazije i profesor Knežević, kao „sindikalac”, ranije umeli da se spore, Markov je uzviknuo: „I te kako!”

 

Na „Jutjubu” uvredljiva pesma sa pretnjama Kneževiću

Posle sastanka u Ministarstvu prosvete, predstavnici Foruma beogradskih gimnazija juče su dobili i snimak, u vidu rep numere, koja sadrži pretnje upućene profesoru Kneževiću. Markov ističe da se kao autor predstavlja đak drugog dva odeljenja, koje „i jeste sporno u celoj priči o peticiji protiv profesora”. Dodaje da je advokat uputio Jovana Kneževića da pretnje i brutalno vređanje njega i njegove porodice, javno puštene na interet, prijavi policiji.

– Profesoru su nacrtane dve mete preko očiju, a oni koji su to uradili likuju što je profesor ostao bez plate. Strašno deluje, prilično uznemirujuće, ali i mnogo ponižavajuće. Ne plašimo se baš za bezbednost profesora, ne verujem da bi tako daleko išli kao u pesmi. Snimak najbolje oslikava atmosferu u školi i propust uprave gimnazije što sve to nije na vreme rešeno na mnogo suptilniji način – istakao je Markov.

Ministarstvo prosvete će sve pratiti

U Ministarstvu prosvete za „Politiku” kažu da su održali sastanak povodom slučaja profesora Kneževića, kome su prisustvovali predstavnici sindikata, kao i direktor Šeste beogradske gimnazije. Podvlače da će Ministarstvo prosvete „pratiti sva postupanja nadležnih institucija u ovom slučaju”.

– Predstavnici ministarstva, kao i Školske uprave, saslušali su sve strane, a Školska uprava iznela je pregled postupanja u slučaju profesora Jovana Kneževića. Kako je naveo direktor, škola je pokrenula disciplinski postupak protiv tog profesora – kratko su rekli u ministarstvu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!