Slobodna zona Subotice kao magnet privlači investitore

U prvih devet meseci ove godine u Slobodnoj zoni Subotice ostvaren je promet od 750 miliona evra. Tokom prošle godine ukupan promet je bio 678 miliona evra, što pokazuje da već sada u zoni je ostvaren bolji poslovni uspeh nego lani.

Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotice, kaže za „Politiku” da ovo još nisu precizni podaci, ali prema brojkama kojima sada raspolažu vidljiv je rast prometa.

„Od petnaest slobodnih zona koje posluju na teritoriji Republike Srbije, mi smo uvek među prvih pet, a 2020. godine prvi put smo bili najbolja zona. Ponosni smo na te uspehe jer smo pokazali da i u godini kovida, ili u vreme sadašnje krize zbog rata u Ukrajini, zona može dobro da posluje”, kaže Gravorac. Kolika je zarada ostvarena u zoni znaće se krajem godine, kada uprava pri Ministarstvu finansija izvede kompletnu sliku poslovanja.

Na prostoru zone uvek je živo, kaže sagovornik „Politike” i navodi da su im ovih dana u poseti bili predstavnici ruskih firmi, a da je prilikom nedavne posete Subotici ambasador Japana izrazio interesovanje za rad zone, Uskoro će imati i slobodnu parcelu koju će ponuditi investitorima.

„Do kraja godine zona će se proširiti na Sentu, gde već imamo tri zainteresovane kompanije, ali i na Kanjižu gde se razrešavaju imovinsko-pravni odnosi. Imamo odličnu saradnju sa Republikom Srpskom gde smo napravili prezentaciju rada slobodnih zona u čije formiranje i oni kreću”, kaže Gravorac. Ova privredna organizacija prostire se na 72 hektara površine u industrijskoj zoni „Mali Bajmok” i unutar nje posluje 11 multinacionalnih kompanija, a pod upravom Subotice je i slobodna zona u Kikindi, gde posluje jedna fabrika. U industrijskim pogonima ovih kompanija zaposleno je oko 6.500 radnika, odnosno ovaj industrijski kompleks smatra se važnim generatorom ekonomskog razvoja grada i magnetom koji privlači veliki broj stanovnika iz okoline.

Uobičajeno se ocenjuje da su slobodne zone mali izvoznici, odnosno da dodatna vrednost koja se ovde stvara potiče pre svega od najjednostavnijeg manuelnog rada. Gravorac tvrdi da se i ta slika sada menja.

„Ekonomska dobrobit zona je važna zbog velikog broja zaposlenih. Naši korisnici ovde rade doradu, a iskustvo nam pokazuje da se sve više radi o specijalizovanom, visoko-tehnološkom procesu. Ovdašnje kompanije angažuju stručne kadrove, a pojedine postavljaju i razvojne centre”, kaže direktor Slobodne zone.

Uticaj multinacionalnih kompanija ogleda se i kroz saradnju sa dobavljačima od kojih se traži da ispunjavaju određeni kvalitet. Pored toga, sadašnja kriza sa prekinutim lancima snabdevanja, usmerava ih ka lokalnom tržištu.

„Rad sa kompanijama u zoni podiže i ugled dobavljača koji sarađuju sa njima i to su posredne koristi od Slobodne zone. Ovde ne govorimo samo o direktnim dobavljačima, već i o onima iz komunalne infrastrukture, građevinske i kancelarijske opreme. Imamo informacije da su globalni poremećaji koji postoje u lancu snabdevanja podstakle kompanije da traže dobavljače za proces proizvodnje na prostoru naše zemlje, jer im je sigurnost i kontinuitet u snabdevanju od vitalne važnosti”, kaže Gravorac.

Ambicija rukovodstva Slobodne zone Subotice je i da pokaže da ovo nije izolovani proizvodni prostor na rubu grada, već da su znanje i tehnologije koje se ovde primenjuju mogu povezati sa obrazovnim institucijama, gradskim službama privrednim kompanijama. Gravorac kaže da im je ideja da povežu praksu, teoriju i nauku i zbog toga su pre mesec dana potpisali 20 ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa srednjim i višim školama, javnim preduzećima, a jedan od najuspešnijih oblika saradnje odvija se i kroz kontakte sa Ekonomskim fakultetom, sa kojim su organizovali zajedničke panel diskusije.

„Planiramo proširenje delatnosti kako bi učestvovali u pisanju projekata sa Evropskom unijom. Imamo ideju o postavljanju solarnih panela na našu centralnu zgradu, a intenzivno razmišljamo i o formiranju kulturno-edukativnog poslovnog centra”, kaže Gravorac.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!