Škola u kojoj se leče ljubimci

Građevinski radovi u dvorištu Hemijsko-tehnološke škole najavljuju ozbiljne novine – od septembra i početka nove školske godine tu će biti otvorena veterinarska ambulanta. Đaci će imati mesto za obavljanje prakse.

Sticajem okolnosti u Subotici nikada nisu školovani veterinari, iako su tome pogodovale sve okolnosti. Zato je pre tri godine Hemijsko-tehnološka škola je u okviru programa „Poljoprivredna proizvodnja i prerada hrane” pokrenula novi obrazovni profil: veterinarski tehničar.

„Razmišljali smo kako da obogatimo ponudu obrazovnih profila u skladu sa potrebama lokalne privrede. Odlučili smo se na korak, koji je bio izazovan, ali i opravdan. Dobitnici smo Svetosavske nagrade kao najbolja srednja škola u Srbiji za 2018. godinu, dobitnici nagrade Evropske komisije za najbolji primer podsticanja preduzetništva što nije dobila nijedna škola u Srbiji. Generacijama unazad najbolja smo srednja stručna škola u svojoj oblasti, zato imamo obavezu da u svemu obezbedimo i kvalitet”, kaže za „Politiku” Nikola Matković, direktor subotičke Hemijsko-tehnološke škole.

Sa školovanjem veterinarskih tehničara krenulo se od nule. Nije bilo ni kadra, ni odgovarajuće opremljene učionice, ali bila je tu puna podrška lokalnih veterinarskih stanica koje su im, kažu u školi, pružile svu stručnu pomoć.

Na prvom upisu, pre tri godine, prijavilo se tridesetak učenika i tako je bilo svakog narednog upisa. „Prijavljuju nam se deca kojoj je prva upisna želja – veterinarski tehničar. To nije slučajno. U većini to su deca iz gradskih sredina kojima je kućni ljubimac veza sa životinjama. Oni ovde, kroz nastavu i praksu, prođu kroz sve situacije, učestvuju u radu na njivi, čiste, hrane, brinu o životinjama, i posle četiri godine dobro znaju kakav je to posao i kuda žele da idu dalje”, kaže Milan Kosanović, veterinar i profesor veterinarskih stručnih predmeta. U „njegovoj” učinioci je lep akvarijum, kavez sa hrčkom, kostur psa, kome učenici između sebe tepaju Antuš, klupe sa nagibom amfiteatra, kako bi svi videli analize koje se rade. Očekuju da im uskoro stigne i kostur konja u prirodnoj veličini koji se za njih izrađuje na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. Dobro opremljena učionica tek je deonica na stazi savladavanja znanja, a pokazalo se da ovaj obrazovni profil ima moć da na stručnom planu poveže zajednicu. Upravo kako kaže njihov nastavnik Kosanović, da nauče da medicina brine o čoveku, a veterina o čovečanstvu.

„Najveći deo prakse obavljamo u Zoološkom vrtu na Paliću, i na dobro organizovanoj farmi krava Mačković u Ljutovu. Ali prihvataju nas sve privatne veterinarske stanice i sve farme u okolini. Mnoge gazde su se zbližile sa decom, i naši učenici nastavljaju kod njih da rade i vikendom ili preko leta”, priča nastavnik Kosanović.

U delu Zoološkog vrta na Paliću veterinari Hemijsko-tehnološke škole imaju svoju malu farmu: pet svinja mangulica, tridesetak kunića, tri patuljaste kozice, jato koka nosilja i tovnih pilića.

Direktor Matković najavljuje da je dogovoreno sa upravom zoološkog vrta da se proširi ovaj prostor i da se napravi učionica u okviru vrta. Istovremeno, od septembra učenici će na raspolaganju imati i veterinarsku ambulantu u okviru same škole. Za početak to će biti neka vrsta vežbaonice, očekuje se i da se ovaj školski objekat otvori i za građane koji bi dovodili na lečenje ljubimce. Dogovorena je i saradnja sa gradskim azilom čiji štićenici bi ovde dobili veterinarsku negu. „Zahvaljujući razumevanju i ministarstva i gradske uprave, i veterinarskih stanica, naša ambulanta biće opremljena kao i svaka privatna veterinarska ambulanta u gradu, što je važno ne samo zbog zakonske regulative već i zbog nastavnih tokova”, kaže Matković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!