Sekvoje rastu i u Srbiji – kod Babušnice

Najveće sekvoje u Evropi nalaze se u babušničkom selu Stol, kaže za Tanjug Mile Jocić, čiji otac je daleke 1978. godine doneo iz Beograda tri mladice sekvoje, koje su zasađene u ovom idiličnom planinskom selu.

„Moj pokojni otac, Jovan Jocić, jednu mladicu dao je mom stricu, jednu ujaku i jednu je zasadio u našem dvorištu. Sve su zasađene u isto vreme. U početku nismo ni znali da su to sekvoje, tek kad su šumari počeli da dolaze i da se interesuju, mi smo saznali da su to zapravo sekvoje”, naveo je Milde Jocić.

Trenutno su, koliko sam mogo da nađem na internetu, najveće u Evropi, a jedna je visoka 35 metara i ima prečnik od 1,6 metara. Reč je o džinovskoj sekvoji. Iste godine je posađen i jedan kedar, ali on prilično sporije raste od sekvoje, kaže Jocić i dodaje da su sekvoje svih ovih godina postale pravi zaštitni znak sela.

Dogovorili smo se sa braćom, kada smo delili imovinu, da sekvoje niko ne dira, moraju da ostanu zaštitni znak i sela i naših kuća. Dok smo mi živi, to niko neće da dira, rekao je Jocić za Tanjug.

Idilično selo Stol nalazi se podno vrha Stol, koji je svojevrstan zaštitni znak cele babušničke kotline, nad kojom dominiraju sekvoje u ovom selu.

Decenijama unazad prava su atrakcija pa neretko turisti dolaze da uživaju u retkom prizoru američkih gigantskih sekvoja u babušničkom selu Stol.

Jocić je hroničar sela Stol, autor je dragocenog izdanja – monografije o selu Stol, a trenutno priprema knjigu o lužničkom govoru koji je još jedan zaštitni znak ovog dela Srbije.

Sekvoje su karakteristične za područje Severne Amerike, mogu živeti i preko 2.000 godina, a najviši primerci mogu da porastu i do stotinu metara.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!