Sastali se Vučić, Orban i Nehamer u Budimpešti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Budimpeštu, gde će danas učestvovati na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije.

Predsednik Vučić se pred samit sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.
Vučić, Orban i Nehamer će, nakon zvaničnog sastanka, učestvovati u panel diskusiji i zatim će se obratiti na konferenciji za medije. Na samitu će razgovarati o unapređenju saradnje tri zemlje.
Takođe, predsednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovrati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.
– Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama – rekao je Nehamer.
Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.
Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.
Orban i Nehamer su letos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.
– Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu – kazao je Orban.
Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.
Kako je rekao tada Orban, cilj skupa je da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o predlozima obavestiti i Brisel.
Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je u prvih osam meseci dostigao broj od 57.000.
U prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Mađarske je bila 2,2 milijarde evra i Srbija je najveću stopu rasta u trgovini zabeležila upravo sa Mađarskom.
U 2021. godini razmena sa Mađarskom je bila nešto manja od 2,3 milijarde evra.
Trgovinska razmena Srbije i Austrije je u 2021. dostigla skoro dve milijarde evra.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!