Rusija je kod Harkova potučena kao i Crvena armija na istom mestu 1943. godine

Bombardovanjem ciljeva širom Ukrajine kao odgovor na napad na Kerčki most, Rusija neće postići ništa što bi značajnije uticalo na dalji tok rata. Bez obzira što su se na meti po prvi put našli energetski sektor i infrastruktura, to je ipak samo osveta koja treba da zadovolji očekivanje domaće publike.

Jer, specijalna operacija koja je trebalo da traje desetak dana, dok ruski padobranci ne uđu u Kijev, pretvorila se u višemesečni sukob, bez kraja na vidiku. Posle 220 i koji dan rata, Moskva kao da je iscrpela resurse zbog čega su Ukrajinci preuzeli inicijativu na ratištu. Samo što su uspešno završili ofanzivu kod Harkova, gde su Nemci potukli Crvenu armiju 1943. godine (treća bitka za Harkov), Ukrajina je težište borbi prebacila kod Hersona.

Rusi su tamo krajem avgusta prebacili elitne jedinice zbog čega su Ukrajinci morali da se zadovolje samo sa nekoliko osvojenih sela, što sigurno nije bilo vredno žrtava. Ipak, deluje da su snage na frontu sada izjednačene. Ukrajinska vojska, koja je bila pred kolapsom, prerasla je u respektabilnu silu koju ne može da pobedi druga svetska super sila.

Naravno da to ne bi bilo moguće bez pomoći Zapada koji je poslao oružje i instruktore. Sve to je dovelo do toga da Ukrajinci za par nedelja povratili više teritorije nego što su Rusi zauzeli za pet meseci.

Trenutna situacija na frontu vojnom terminologijom zove se „operaciona pauza”. Obe strane na front dovlače dodatne trupe, gorivo municiju. Ukrajincima stižu novi artiljerijski sistemi koji su se pokazali kao tačniji i dalekometniji nego ruski. Rusi, sa druge strane spremaju sveže trupe sa 300 hiljada rezervista. Stižu i tenkovi iz ratne rezerve, a tu je Rusija vodeća sila na svetu. Na raspolaganju ima više od deset hiljada tenkova.

Tu ipak postoje mnogi problemi. Na društvenim mrežama šire se snimci rezervista koji se žale na hranu, nedostatak opreme. Na Telegramu je tako osvanuo snimak podoficira koji rezervistima poručuje da rane od metaka imobilišu upotrebom ženskih tampona. Kako kaže, u ranu se ubaci tampon i on se raširi kada upije krv. Na drugom snimku, vojnik iz stroja tajno snima komandanta koji se  žali da živi na pilulama i da ga ne zanimaju problemi rezervista.

To će nekoga možda podsetiti na  JNA 1991. godine, ali ostaje pitanje zašto Rusija koja na frontu mora da se „strateški povlači” i skraćuje linije fronta, istovremeno na drugom kraju zemlje izvodi vojne vežbe sa  drugim državama. To ostaje kao još jedno od toliko pitanja vezanih za rusko ratovanje u Ukrajini. Zašto se toliko odužilo, ko je kriv za propuste, hoće li se taj sukob preliti van granica Ukrajine.  Toliko toga nije jasno da izaziva zebnju.  Hoće li Moskva u slučaju nove ukrajinska provokacija, poput napada na Kerčki most, upotrebiti prekomernu silu. Sa Zapada poručuju da u tom slučaju neće moći da ostanu po strani. Šta posle toga.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!