Rusi prete da će uništiti zapadne satelite: „Nikada ovako nešto nismo videli“

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika mogli da postanu legitimne mete Rusije ako budu umešani u rat u Ukrajini.

„Kvazicivilna infrastruktura bi mogla da bude legitimna meta uzvratnog udara“, rekao je Konstantin Voroncov, zamenik direktora Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

Takve izjave su izazvale zabrinutost među rukovodiocima industrije u vezi sa bezbednošću objekata u orbiti.

Nijedna država nije izvršila raketni napad na neprijateljski satelit.

Takav čin tokom rata u Ukrajini mogao bi naglo da eskalira tenzije između Rusije i SAD.

“Ova nas je pretnja dovela do ruba na kojem nikada pre nismo bili. Uvek je postojao osećaj da bi se to moglo dogoditi, ali nikad niko nije na glas rekao da bi to mogao učiniti”, rekla je Mišel Hanon (Michelle Hanlon), kovoditeljka programa Pravnog fakulteta Univerziteta Misisipi (Mississippi) za vazdušno i svemirsko pravo.

Ukrajinska vojska se u velikoj meri oslanja na SpaceX Elona Maska za emitovanje širokopojasnog interneta sa satelitske mreže Starlink u niskoj Zemljinoj orbiti.

S druge strane, kompanije poput Maxara snimaju slike rata putem satelita u orbiti. Takođe, desetine hiljada komunikacionih uređaja u Ukrajini oslanjaju se na satelitsku mrežu američkog komunikacionog giganta Iridijum.

„Neodgovorno je govoriti o rušenju bilo čega u svemiru iz bilo kog razloga“, rekao je izvršni direktor Iridijuma Met Deš za Rojters.

„Ako neko počne da obara satelite, pretpostavljam da bi to brzo učinilo svemir neupotrebljivim“, rekao je Deš.

Prema zakonima o oružanom sukobu, ruski napad na satelit privatne američke kompanije mogao bi se smatrati činom rata na koji bi SAD mogle da odgovore, rekao je Hanlon.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u četvrtak da će se odgovoriti na svaki napad na američku infrastrukturu, ali nije precizirao.

„Pravni aspekti svega ovoga su trenutno mutni. Nemamo primer zemlje koja koristi silu protiv satelita, a zapravo nemamo ni na šta da se pozovemo“, rekao je Brajan Viden, analitičar Fondacije Bezbedan svet.

N1 Hrvatska/Danas

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!