Region se sprema za turiste koji dolaze da izbegnu neizvesnu, hladnu, zimu

Zbog visokih cena struje građani centralne i zapadne Evrope planiraju da tokom zime, poput ptica, migriraju na jug u zemlje gde energija nije toliko skupa i da tamo provedu nekoliko meseci umesto da sredstva troše za grejanje svojih domova.

Specijalne ponude za „energetske turiste” spremaju hotelijeri u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. S obzirom da je turistička privreda ušla u period godine kada je poseta gostiju smanjena.

Procenjuje se da će samo jedna agencija u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Nemačke.

Ministar turizma Grčke Vasilis Kikilijas pozvao je još letos nemačke penzionere da ove zime dođu u Grčku kako bi izbegli hladnoću, jer im na moru ne treba grejanje. Grčka građanima Nemačke, kako je objavio Bild, nudi bekstvo od visokih troškova energije i grejanja.

Sve je počelo u Velikoj Britaniji gde su zvaničnici apelovali na svoje građane da provedu zimu u inostranstvu, kako bi im troškovi života bili niži i kako bi suzbili energetsku potrošnju u svojoj zemlji. Tako da je ova kategorija turista dobila naziv „energetski turisti” što je uticalo da se turistička ponuda na sajmovima usmeri u tom pravcu.

Kanarska ostrva su prva destinacija na svetu koja dočekuje „energetske turiste”.

U Crnoj Gori se nadaju da mogu da budu „Kanarska ostrva” turistima iz Skandinavije, Velike Britanije i Nemačke. Paket aranžmanimi za „energetske turiste” pored penzionera podrazumeva i „digitalne nomade” s obzirom na to da je sve više radnika na daljinu koji mogu duže vreme da borave u inostranstvu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!