Raste e-trgovina, prosečan račun 2.591 dinar

U prvih devet meseci samo sa „dina” karticom obavljeno pet miliona plaćanja, što je za 68 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Onlajn trgovina u Srbiji raste neprekidno i to je globalni trend. Stručnjaci predviđaju da će i u narednih nekoliko godina nastaviti rast internet maloprodaje i generalno e-trgovine. U prvih devet meseci ove godine na našem tržištu je po broju transakcija kupovine robe i usluga na internetu karticama i elektronskim novcem u dinarima ostvaren rast od 35,3 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. I dok je prošle godine obavljeno ukupno 16 miliona transakcija u dinarima, u prvih devet meseci 2022. godine je taj broj povećan na 21,6 miliona transakcija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Prema njihovim podacima u istom periodu na internetu je korišćenjem „dina” kartice obavljeno ukupno 5 miliona plaćanja, na osnovu čega je zabeležen rast od 68 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trend rasta je primetan i u drugim valutama. Tako je za onlajn kupovine u evrima registrovan rast od 57,4 odsto i u posmatranom periodu je bilo 4,9 miliona ovakvih transakcija, za milion više nego u prošloj godini.

– Kada se posmatra broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i e-novcem na internetu u američkim dolarima, povećanje iznosi 24,2 odsto, a u britanskim funtama 18,2 procenta. U švajcarskim francima je ostvaren manji broj plaćanja u odnosu na druge valute, ali je rast broja transakcija ove godine u odnosu na prošlu 54,3 odsto, pokazuje statistika koju objavljuje NBS. I kada je reč o vrednosti obavljenih plaćanja u različitim valutama, primećuje se napredak. Naime, u prvih devet meseci 2022. godine vrednost tih transakcija u dinarima iznosila je 56,8 milijardi dinara, što je za 47,7 odsto više nego u prošloj godini. Za kupovine u evrima to je povećanje od 81,4 procenta, a u dolarima 27,8, a u funtama 38,3 odsto. Statistika pokazuje da se povećava i prosečna vrednost porudžbine plaćene karticom. Ona je u prvoj polovini ove godine iznosila 2.591 dinar, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. I za narudžbine u evrima je zabeleženo povećanje od 12 procenata, a prosečna vrednost paketa je bila 53 evra. I ove godine se najviše kupovala odeća i sportska oprema, zatim elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema. Bilo je i onih koji su na ovaj način kupovali nameštaj i opremu za kuću, igračke, hranu i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!