Rade Šerbedžija otkrio koji naš velikan je zaslužan za njegovu međunarodnu karijeru

U četvrtak, 18. maja, u mts Dvorani, održana je promocija knjige „Kino-poeta velikog crnila“ – zbornik tekstova grupe autora posvećen filmskom opusu reditelja Živojina Žike Pavlovića. Na ovom događaju govorio je Rade Šerbedžija.

Poznati glumac je na konferenciji otkrio da je upravo Živojin Žika Pavlović zaslužan za njegovu međunarodnu karijeru.

„Moram da ispričam ovu priču. 1992. godine, kada sam ja napustio Beograd, odnosno Jugoslaviju, i moja žena Lenka je krenula. Ja sam prestao da budem glumac, prestao sam da se bavim svojom profesijom. Kada smo otišli u London da posetim jednog prijatelja na njegov poziv, i onda je stigao jedan poziv telefonski preko Ljubljane, jer su saznali gde sam, u Londonu, gde jedan mladi režiser želi da se sa mnom vidi u Londonu. I našli smo se u Sohou, u jednom kafiću. Ja sam došao tamo, jedam mladi dečko mi kaže tamo: „Ja sam filmski režiser, napisao sam scenario za film, voleo bih da igrate u tom filmu po mom scenariju“, rekao je Rade Šerbedžija i nastavio:

Ja sam uzeo scenario, pročitao sam tu noć. I kada sam pročitao do kraja, krenuo sam da još jednom pročitam. Toliko je bio divan scenario. I sutra da se nađemo u tom kafiću i ja kažem (reditelju, prim.aut): „Super ti je scenario.“ Reditelj mi kaže: „Ja sam tu ulogu pisao za Vas.“ Ja rekoh: „Kako? Mi se prvi put vidimo u životu.“ Jer on (reditelj, prim.aut) je sa 17 godina otišao u Njujork da studira režiju i onda je prvi film koji je došao da režira, to je bio englesko-francusko-makedonska koprodukcija. Film se zvao „Before the rain“ („Pre kiše“). I ja njemu kažem (reditelju, prim.aut): „Kako to, kada se prvi put vidimo u životu?“ Reditelj kaže: „Da, ali Živojin Pavlović je moj najdraži režiser, a Vi ste igrali pet glavnih uloga kod njega.“ Tako da je meni, zapravo, moj Žilijen (Živojin Žika Pavlović,prim.aut) napravio međunarodnu karijeru„, zaključio je Rade Šerbedžija.

Podsetimo, film „Before the rain“ („Pre kiše“) iz 1994. godine režirao je Milčo Mančevski, koji je isto pisao i scenario. Jednu od glavnih uloga igrao je upravo Rade Šerbedžija.

Film je podeljen u tri dela „Zborovi“ (Reči), „Lica“ i „Sliki“ (Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesrećne ljubavi.

„Reči“ prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutanje u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u odbranu Zamire, mlade Albanke u bekstvu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Zajedno napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenada i brutalno.

„Lica“ su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti ka razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

„Sliki“ prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kome se na komšije Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu ćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu za Zamirom, na horizontu se stvara oluja (kiša), a film se vraća na svoj početak (pre kiše), navodi se na Wikipedia stranici filma.

Film „Before the rain“ („Pre kiše“) bio je nominovan za Oskara za najbolji film van engelskog govornog područja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!