Protesti u Iranu ne jenjavaju uprkos represiji

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a deset je ranjeno u najnovijim demonstracijama u Iranu usmerenim protiv vlade te zemlje. Muškarac je ubijen dok je vozio automobil na glavnoj saobraćajnici u gradu Sanandaj u severnom regionu, u kome većinu čine Kurdi, saopšteno je iz udruženja za ljudska prava Hengav. Druga osoba je ubijena, nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru kako bi rasterale demonstrante.

Snage bezbednosti su tom prilikom ranile 10 osoba, prenosi Tanjug. Učesnici demonstracija uzvikivali su antivladine slogane i simbolično vrteli marame u znak protesta zbog smrti iranske devojke kurdskog porekla Mahse Amini.

U nekim delovima Irana, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na opšti štrajk. Antivladini protesti u Iranu započeli su prošlog meseca, posle smrti Mahse Amini (22), koju je uhapsila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je potom pala u komu i preminula 16. septembra u pritvoru. Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!