Projekat koji otkriva istoriju mozaika u Hramu Svetog Save

Kreativna laboratorija „Gigarama” i kompanija „Gasprom njeft”, dobitnici  međunarodne nagrade WebbyAwards,  predstavljaju multimedijalni onlajn projekat „Duša Srbije”. Projekat se nalazi na sajtu svetogsave.com i dostupan je svim korisnicima interneta. Gigapikselna panorama najveće rezolucije do najsitnijih detalja prikazuje glavni ukras hrama Svetog Save – njegov mozaik. Ovaj zlatni mozaik izradio je tim ruskih i srpskih umetnika od 50 miliona fragmenata na osnovu srednjovekovnih balkanskih i vizantijskih tradicija.

Projekat je adaptiran za sve digitalne uređaje kako bi pregled bio brz i jednostavan. Njegova važna misija nije samo da do detalja prikaže grandiozni mozaik, već i da otkrije zamisao stvaralaca i umetnika koju su uneli u pripovedanje. Autori projekta vode gledaoca na takav način da on može za kratko vreme da uroni u istoriju i razume sve smisaone i tematske priče mozaika. U svakom trenutku korisnik ima pristup pregledu od 360 stepeni sa mogućnošću 100-strukog povećanja bilo kog dela mozaika. Radi lakoće, u projekat je integrisan audio vodič na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.

Istorija stvaranja virtuelne ekskurzije „Duša Srbije”

Projekat koji je realizovan od strane tima „Gigarame” i „Gaspromnjefta” omogućava da se mozaik posmatra u svim delovima i otkrije smisao njegovih tematskih priča. Sferna panorama mozaika sa rezolucijom većom od 25 gigapiksela sačinjena je od 600 fotografija visoke definicije. Tokom rada u hramu, kamera je podignuta na visinu od 10 metara, a snimanje je trajalo neprekidno više od 10 sati. Kako bi mogao da ispriča o značenju verskih predmeta, tim je sarađivao sa vodećim stručnjakom Ruske akademije umetnosti za pravoslavni ikonopis, doktorom istorije umetnosti Irinom Busevom-Davidovom.

Episkop remezijanski Stefan je rekao:

„Hram Svetog Save nije samo naš ponos, duhovni i kulturni centar Beograda, već i pravo čudo arhitekture. Drago nam je što će projekat „Duša Srbije” omogućiti da pokažemo njegovu lepotu i grandioznost svima koji još ne mogu da dođu u našu zemlju i vide ga svojim očima. Siguran sam da projekat neće ostaviti ravnodušnim ni naše parohijane ni goste grada koji će zahvaljujući ovom „prelepom putovanju kroz Dušu Srbije” moći bolje da upoznaju hram i istoriju njegovog nastanka”

Generalni direktor laboratorije „Gigarama”, Marat Sajčenko poručio je:

„Ovo je za nas izuzetno veliki i zanimljiv projekat. Proučavajući istoriju hrama odmah smo došli na ideju da prenesemo priču o unutrašnjoj dekoraciji hrama, njegovoj unikalnosti, grandioznosti. Naš cilj je da prikažemo grandiozno delo mnogih talentovanih ljudi, umetnika, majstora, istoričara i inženjera koji su radili na stvaranju hrama i njegovog mozaika. U tome nam je pomoglo bogato iskustvo rada sa vizuelnim formatima – stvorili smo gigapikselnu panoramu, uključivši u nju istorijsko pripovedanje i audio pratnju.  Za to smo napisali specijalni scenario koji korak po korak posmatraču otkriva svu dramatiku mozaika”.

Zamenik generalnog direktora „Gasprom njeft” za komunikacije, Aleksandar Dibalj kaže:

„Hram Svetog Save je zaista duša Srbije – glavni kulturni i religiozni simbol zemlje. Zbog toga smo u našem digitalnom projektu želeli da prenesemo pre svega emocionalni doživljaj lepote i veličine hrama, kako bi svako mogao da ih oseti u celini i pojedinačnim detaljima, prožet snažnom energijom i atmosferom. Srećni smo što smo uspeli ne samo da učestvujemo u stvaranju grandioznog umetničkog dela, već i da pružimo mogućnost najširem auditorijumu širom sveta da ga vidi”.

 

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!