Proglašeni najbolji izdavači na Sajmu knjiga u Nišu

Niški Sajam knjiga, 57. po redu, na kojem je nastupilo oko 70 izdavača, saopštio je imena dobitnika nagrada “Presad mudrosti”, za najvredniju produkciju, ediciju i pojedinačno izdanje, kao i nagrada “Inicijal” i “Otisak”.

Nagradu “Presad mudrosti”, za kompletnu produkciju, dobila je izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada.

„Nagrada se dodeljuje za produkciju koja se izdvaja raznovrsnošću i poštovanjem svih aspekata- od odabira autora i tema do grafičkog i vizuelnog tretmana knjige“, saopštio je danas žiri, a preneo Niški kulturni centar, kao organizator sajma.

“Presad mudrosti” za najvredniju ediciju dobila je izdavačka kuća „Geopoetika“ iz Beograda za ediciju „Retropremijere“, posebno zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea, čije je prozno stvaralaštvo ostalo u sceni naučnog, kojim je stekao svetsku slavu.

Istoimena nagrada za najbolje pojedinačno izdanje dodeljena je izdavačkoj kući „Heraedu“ iz Beograda, za monografiju „Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba“ grupe autora.

„Eminentni stručnjaci iz različitih oblasti pregledno i jasno rekonstruišu kako je tekao život žene na ovim prostorima- od neolita do današnjih dana“, deo je obrazloženja za dodelu.

Nagrada “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci, dodeljena je beogradskoj „Dereti“ za knjigu „Srpski srednjovekovni grbovi“ autora Nikole Giljena, kapitalno delo koje prati istoriju glavnih srpskih heraldičkih motiva.

„Inicijal“ za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, dodeljuje se Izdavačkoj kući „Lom“ za knjigu „Easy riders, raging bulls- Kako je rokenrol generacija spasla Holivud“ autora Pitera Biskinda.

„Reč je o kapitalnom delu gde kvalitet prevoda i dizajna odražavaju značaj knjige“, navodi se između ostalog u obrazloženju.

„Inicijal“ za delo koje spaja sadašnjost i budućnost dodeljen je izdavačkoj kući „Geopoetika“ za antologiju „Budući klasici-  Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka“, u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića.

Nagrade „Presad mudrosti“ i „Inicijal“ dodelio je žiri u čijem su sastavu Dejan Ognjanović, književnik, prevodilac i urednik, Aleksandra Gojković, profesorka književnosti i novinarka i Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca iz Niša.

Na Sajmu su dodeljene i nagrade “Otisak” za tretman knjige.

“Otisak” za estetski tretman knjige dobio je Kreativni centar iz Beograda, kao izdavač koji “neguje čistu likovnost u svojim izdanjima“.

„Publikacija koja se ove godine izdvaja je ’Stripoterapija’, autorke Ane Petrović koja je obogaćena crtežima same autorke“, navodi se u obrazloženju.

Nagrada “Otisak” za tehnološki tretman dodeljuje se Vulkan izdavaštvu iz Beograda, za izdanje „Priče za laku noć za male buntovnice 2“, autora Elene Favili i  Frančeske Kavalo.

“Otisak” za intermedijalni tretman knjige dodeljuje se izdavačkoj kući JRJ Zemun za knjigu “Miš lavljeg srca“, autora Rejčel Brajt i Džima Filda.

Žiri za nagrade “Otisak” radio je u sastavu Anita Milić, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, Vladan Ranđelović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu i Nikola Milovanović, diplomirani slikar.

Ovogodišnji Sajam knjiga održava se od 26. novembra do 4. decembra u Sportskoj hali “Čair”.

Održan je posle trogodišnje pauze, uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!