Preminuo Kornelije Kovač

Srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u krugovima bliskim kompozitoru. Kovač je bio kompozitor, pijanista i aranžer.

 

Rođen je u Nišu 1942. godine, a prvu kompoziciju „Pusti trotoari” komponovao je sa 14 godina – 1956. godine. Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, Kovač se pridružio sarajevskom rok bendu Indeksi 1966. godine, i sa njima je već sledeće godine svirao na turneji po S S SR-u.

Kovač se septembra 1968. godine preselio u Beograd, gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Pisao je muziku za pozorište, filmove, televiziju, kao i za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Bisere Valentić, Olivere Katarne, Lepe Brene.

Prvih godina posle Korni grupe Kovačeve kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Karel (Čarli) Novak i Ratko Divjak.

1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su: Berni Marsden, gitarista grupe Vajt snejk, Hans Cimer, Pol Džons, bivši pevač grupe Manfred men, Endi Pesk, Kolin Hodžkinson, Džodži Hirota.

Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj… Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž. Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

„Bio sam prvi jugoslovenski kompozitor koji se nije bavio samo usko orijentisanom i određenom vrstom muzike. Umesto toga, kombinovao sam rok, klasiku, džez, etno, filmsku i pozorišnu muziku, želeći na taj način da pokažem i da, ako je prava, muzika zapravo nema granica; da je igra. I da je kao takva – najbolja… Ako bih na kraju morao da napravim neki zaključak, da sumiram, reći ću vam iskreno: nisam ni zadovoljan, a ni nezadovoljan onim što sam uradio. Najzad, imao sam sreću da živim u sjajnim vremenima“, istakao je Kovač u intervjuu pre nekoliko godina.

„Uvek sam uživao kada napravim dobru muziku, ma kom žanru ona pripadala. I, kada već nešto napišem, onda to kasnije mnogo puta preslušavam, razmišljam o tome. Retko kada doterujem jer mislim da je najbolje ono što prvo izađe… Stvaralački čin je, inače, veoma nejasan: nikada ne znam od čega krećem. Tim pre što za razliku od priče ili od teksta, melodiju ne možete da zamislite; možete da je svirate, da je pevušite, zviždite. I da onda gledate dokle ste došli. Pored toga, kada sam pisao melodiju, u većini slučajeva nisam imao tekst; kasnije bih ga uglazbio. A uglazbio sam toliko pesama naših velikih pesnika: Očajnu pesmu Milana Rakića, Pesmo moja Jove Jovanovića Zmaja, Pevam danju pevam noću Branka Radičevića, pa Jovana Dučića, Ljubivoja Ršumovića, Branka Ćopića…”, rekao je Kovač.

Popović: Napustio nas je jedan od najznačajnijih kompozitora

Hroničar pop kulture Petar Peca Popović rekao je Tanjugu da nas je napustio jedan od najznačajnijih kompozitora sa ovih prostora, povodom smrti Kornelija Bate Kovača.

Popović je naglasio da je Kovač popularnoj muzici na prostoru nekadašnje Jugoslavije dao slobodu, ozbiljnost i širinu, prenosi Tanjug.

„To je kompozitor koji se prvi uspešno nosio sa problemom avangardnog i komercijalnog u popularnoj muzici. Nikada nije dozvolio da ga zavede žiža javnosti” rekao je Popović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!