Posle 55 godina prošao autobus preko Radan planine

Posle 55 godina preko Radan planine je prošao autobus koji je dovezao fudbalere Radana iz Lebana u Kuršumliju na utakmicu sa Kosanicom. Da podsetimo, redovna autobuska linija Leskovac – Prolom Banja ukinuta je 1967. godine jer je bilo preskupo održavanje puta. Istina, fudbalere je dovezao minibus a uskoro će preko Radana prelaziti veliki turistički autobusi.

Država je ovaj put svrstala u prioritete. Izgradnja je počela u aprilu ove godine, kada je radove obišla premijerka Ana Brnabić.  Do sada su završeni svi pripremni radovi za asfaltiranje od Prolom Banje do Gajtanskih vrata, odnosno do asfaltnog puta koji vodi za Medveđu. U toku su radovi na deonici od Begovića groba, pored vodopada Ripovode, do sela Ivanje, prema Bojniku. Uskoro će biti asfaltirana deonica od Prolom Banje do Begovića groba, gde je i raskrsnica- pravo vodi put za Medveđu a levo za Bojnik.

„Put preko Radana spaja pet opština na jugu Srbije i doprineće razvoju dva okruga – Topličkog i Jablaničkog. Povezaće  turističke destinacije  Prolom, Lukovsku, Kuršumlijsku i Sijarinsku banju, Caričin grad, Đavolju varoš, neolitsko naselje Pločnik, Nemanjine zadužbine u Kuršumliji”, kaže Dragan Simić, predsednik Upravnog odbora Turističkog klastera radanskog područja. On objašnjava  da se ovaj put spaja sa novim auto-putem Niš-Merdare kod Rudara a novim putem spojiće se i Kuršumlijska i Lukovska banja.

„ Od auto-puta u selu Rudare, gde će biti petlja, radiće se put preko Ljuše do Kuršumlijske banje i dalje do Lukovske banje-kaže Simić, prenose Topličke vesti.

Gde su dobri putevi tu dolaze i investitori. Saznajemo da mnogi već traže da kupe zemlju na Radanu a jedan kupac iz Kuršumlije je kupio šest hektara u blizini Begovića groba. Izgradnji puta raduju se i malobrojni meštani koji žive u podradanskim selima. Od mlađih koji žive i rade u gradovima čuli smo da će sada moći češće da obilaze svoje roditelje i dolaze na vikende i na odmor u svoja sela. Stariji meštani kažu da će uskoro imati više komšija. Svoj povratak u selo najavljuju i penzioneri jer će sada mnogo lakše otići u nabavku, do pijace, prodavnice ili ambulante.

Ipak, svi se nadaju da će ovim putem ponajviše prolaziti turisti. Zbog velikog broja atraktivnih turističkih destinacija i kulturno-istorijskih spomenika Radan će postati primamljiv za ekskurzije i turističke kružne ture pa će se razvijati i seoski turizam.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!