Pomažu studentima da znanjem pobegnu od nemaštine

Sa željom da visoko obrazovanje učini dostupnim deci bez roditeljskog staranja ili iz socijalno ugroženih porodica, profesorka novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, dr Tamara Škorić, pre oko dve godine osnovala je humanitarnu organizaciju „Čokoladno nebo”.

To je ostvarila sa suprugom Andrejem Škorićem i prijateljem Vladimirom Romićem, ekonomistima. U aprilu je mesečnu stipendiju od po 100 evra preko ove organizacije počela je da dobija i druga stipendistkinja Mirjana Valah, studentkinja završne godine Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu. Ona je štićenica Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, koje je deo svetske porodice SOS „Dečja sela”, osnovane da brine o nezbrinutoj deci.

Direktor tamošnjeg dečjeg sela Mirko Jankelić za „Politiku” je naveo da je Mirjana odličan student i da bi, ukoliko nastavi studije redovnim tempom trebalo i da ih završi do kraja godine, uz eventualno prenošenje diplomskog rada na sledeću. „Čokoladno nebo” joj je u aprilu uplatilo prvu mesečnu stipendiju od 100 evra. Jankelić je za naš list istakao da joj ova pomoć mnogo znači jer je u toku pravljenje plana njenog osamostaljenja i izlaska iz dečjeg sela.

– Mirjana je vredna, veoma kreativna, hobi joj je fotografija, voli da slika, piše, išla je na časove gitare… Sve to joj dosta znači u radu s decom vrtićkog uzrasta, jer svoje talente ispoljava na radionicama u kojima s njima učestvuje. Kod nas je došla 2020. u junu, kada je upisala visoku školu, uspešna je i veoma smo ponosni na nju. Na korak je do osamostaljenja – naveo je direktor.

Još 15 dece, kako je rekao, priprema se za osamostaljenje.

– Oni se nalaze u našim stanovima u Novom Sadu. Osmoro su studenti. Inače novosadski stanovi u kojima su štićenici dečjeg sela donacije su dobrotvora. Stan u kom je Mirjana prva nam je donacija. Njega je, uz vikendicu na Stražilovu, deci bez roditeljskog staranja testamentom ostavio pokojni prof. dr Lazar Rakić, koji je predavao istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a eto sada tamošnjoj stanarki pomaže i druga profesorka sa istog univerziteta – naglasio je direktor Jankelić.

Predstavnici „Čokoladnog neba” ističu da ugovor za pružanje pomoći studentima produžavaju posle godinu dana ukoliko vide da je stipendista istrajan i ozbiljan u nameri da uči. Tamara Škorić pojašnjava da je njihova ideja da preusmere pažnju javnosti na vrednu decu koja se, bez obzira na nemaštinu, pošteno bore da uspeju u životu.

Prvog stipendistu odabrali su na osnovu teksta objavljenog u „Politici” o Danijeli Đorđević s Kosova i Metohije. Ona već godinu i po prima stipendiju od po 100 evra mesečno, koja joj je omogućila da postane redovni student arhitekture na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *