Policijska baza kod Zubinog Potoka, koju je obišao Kurti, podignuta na privatnim posedima Srba

Baza tzv. kosovske policije u selu Jasenovik kod Zubinog Potoka, koju je juče obišao Aljbin Kurti, izgrađena je, kako kažu meštani ovog kraja, na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu Srba koji tu žive.

Radovi se izvode na zemljištu koje je oteto srpskim porodicama, a specijalne jedinice kosovske policije ne dozvoljavaju meštanima sela oko Zubinog Potoka da prođu putem koji vodi do njihovih šuma, njiva i livada, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalci su, u potpunosti, blokirali seoski put koji od mesta Jabuka vodi do repetitora na Brankovom brdu, a svi koji su pokušavali da prođu tim putem vraćeni su uz obrazloženje da ne mogu ići dalje jer su u toku radovi.

O građevinskim radovima vlasnici imanja nisu obavešteni, iako su oni u poodmakloj fazi, što je potvrdio i Kurtijev obilazak nove baze.

Pre nekoliko dana policajci nisu dozvolili ekipi „Kosovo onlajna” da iz neposredne blizine snimi radove koji se izvode u selu Gornji Jasenovik, ali su je snimili sa okolnih brda.

Zbog svega navedenog, meštani kažu da žive u strahu i neizvesnosti, te da ih naoružani pripadnici specijalne policije svakodnevno presreću.

Strahuju i da ubuduće neće moći uopšte da koriste put koji vodi do buduće baze, a on za mnoge predstavlja jedini način da stignu do svojih šuma i livada. Zbog toga će neki i zimu dočekati bez ogreva.

„Seče se naša šuma, njive se betoniraju, a svakodnevno se čuje brujanje teške mehanizacije na zemlji koja je u privatnom vlasništvu srpskih porodica”, pričaju stanovnici mesta na severu Kosmeta.

Jedan od meštana Radun Đukić kaže da je bio sprečen da obiđe svoje imanje i da su ga specijalci naoružani puškama, presreli na putu.

„Zaustavila me je policija, Albanci. Uperili su pušku od mene i rekli mi da nema prolaza. Rekao sam im da je ovo moje imanje i zahtevao da razgovaram sa glavnim. Spustili su pušku i pozvali ga, a on mi je rekao da nam grade put za Brankovo brdo. Majka mi je bolesna, ne može ni sanitet da dođe do nas. Policija je bila fer, ali sada su postavili veliki nasip i nikako se ne može proći”, kaže Đukić.

Radun se pita kako opstati dalje.

„Puta nema, struje nema, posla nema. Kako da opstanemo. Albanci su nam došli do kuće, oko 10 hektara su poravnali. Ne pitaju čije je. Njih je neko poslao, ovi ljudi nisu krivi oni su radnici koji rade za pare”, ispričao nam je on.

Dejan Milanović potvrđuje da ih niko nije kontaktirao za dozvolu i da su se odjednom pojavili pripadnici specijalne jedinice i teška mehanizacija koja je počela sa radovima uzurpiravši njihovu imovinu.

Policajci su, kako navodi Kosovo onlajn, meštanima rekli da se obrate opštini. Ipak, kada su kontaktirali predstavnike lokalne samouprave, rečeno im je da niko nije tražio dozvolu, niti je bilo ko kontaktirao opštinu povodom ovih radova.

Na pitanje da li im je neko ponudio novčanu naknadu ili od njih tražio da otkupi njihovo imanje Dejan kaže da njegovo imanje nije na prodaju.

„Niko nas nije kontaktirao, ali ne pada nam na pamet da ovo prodamo. Dedovina se ne prodaje to treba da bude svima jasno. Dosta su nam oduzeli, konkretno meni je za izgradnju hidrosistema „Ibar Lepenac” oduzeto 9,5 hektara obradive zemlje bez ikakve naknade. Ako nam i ovo zabrane onda ne vidim svrhu opstanka”, navodi Milanović.

Ono što ga posebno brine je dolazak hladnih dana i zimskog perioda jer je moguće, da pored sopstvene šume, ostane o bez ogreva.

Meštani kažu da su se obraćali i lokalnoj policijskoj stanici u Zubinom Potoku i predstavnicima opštine Zubin Potok i da su od njih dobili obećanja da će učiniti sve što mogu da reše ove probleme.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!