Pojedini fakulteti podigli školarine

Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina, a procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu, preneo je danas RTS.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima.

Tako će, na primer studije biologije, umesto 90.000, koštati 100.000 dinara. Dekan tog fakulteta Ljubiša Stanisavljević rekao je da su školarine povećane 10 odsto, uz napomenu da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine

Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić rekao je da je predložena korekcija cena za 9,2 odsto imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da njihov diplomirani inženjer kada počne da radi u proseku za mesec i po dana zaradi taj iznos školarine.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

„Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka“, navela je dekanka Ekonomskog fakulteta kaže Žaklina Stojanović.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične proškogodišnjim. O trošku države može da se školuju 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

Na Univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!