Podgorica: Čuvari identiteta

Njegoševa Crna Gora se ponosila što je svaka pravoslavna kuća u Crnoj Gori bila srpska. Tako je bilo vekovima, sve dok na njeno čelo nije stigla antisrpska vlast, koju su predvodili lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović (i sada je predvodi) i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

Oba lidera su neskriveno protiv svega što se u Crnoj Gori „kazalo” vekovima, a najpre jezik i pismo. Oni su skoro tri decenije instalisali institucionalno poništenje osnovnih postulata srpskog nacionalnog identiteta. Negiranje svega srpskog u ovoj državi ostvarivalo se i progonom iz svih institucija sistema, najpre kulturnih, i onemogućavanja da svoje programe predstave u „kućama kulture” koje su gradili njihovi preci. Tako su Srbi u Crnoj Gori, pored informativne blokade, proterani iz domova kulture, jer nisu prihvatali da se odreknu svojih korena, pisma, vere, borbe za svoj nacionalni identitet.

Tako raskrovljeni i ostavljeni na kulturno-političkoj ledini, Srbi su potražili i našli spas u pomoći Srbije, čije se rukovodstvo uverilo da je na delu satanizovanje srpskog naroda, pa je Srbima u Crnoj Gori poklonila srpske kuće u Podgorici, Pljevljima i pre neki dan otvorenu u Beranama.

Nije reč o nameri Srpskog nacionalnog saveta, odnosno Kulturno-informativnog centra „Sveti Sava”, da to budu objekti koji će sami po sebi biti jedina briga vlasti Srbije prema Srbima u Crnoj Gori, već centri u kojima će se naseliti brojne kulturne institucije i njihovi pregaoci, mesto sabora i intelektualnog promišljanja.

„Ova kuća u Beranama biće, siguran sam, mesto novog srpskog poleta i nove srpske kreativnosti u kulturi, umetnosti, informisanju i u svim drugim oblastima društvenog života, izuzetno važnim za očuvanje identiteta svakog naroda, pa i našeg”, rekao je otvarajući u četvrtak Srpsku kuću u Beranama, donaciju Pokrajinske vlade Vojvodine, njen predsednik Igor Mirović.

Dodao je:

„Zbog toga, u njenim temeljima nije samo podrška Pokrajinske vlade Vojvodine i cele Srbije i njenog rukovodstva, predsednika i njenog naroda, čije pozdrave prenosim. Srpska kuća je i most prema drugima, most zajedništva, mesto sastajanja sa stvaraocima koji ne pripadaju samo srpskom narodu, ali s kojima želimo da živimo u zajedništvu i toleranciji. To je pravo lice i pravi duh srpskog naroda.”

Mirović je poručio da je Srpska kuća „most koji je toliko neophodan i važan za budućnost”.

„Most povezivanja, a ne most razdvajanja. Most budućnosti, most koji treba da se protegne na druge oblasti, privredu, sport, na zajedništvo u svim sferama života i rada. I zbog toga imamo pravo da tražimo zajedništvo. Imamo pravo i obavezu da tražimo bolje odnose Srbije i Crne Gore. Imamo pravo da na tome radimo i ovde, pod svodovima Srpske kuće”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčila Vuksanovića, čoveka koji širi mrežu srpskih kuća u Crnoj Gori, rekao je da je treća Srpska kuća „još jedan pokazatelj da Srbija i u najsloženijim vremenima, vodi računa o svojim sunarodnicima i njihovoj perspektivi u Crnoj Gori”.

„Nas Srba u Crnoj Gori niko ne treba da se plaši. Mi ne želimo nikakvu dominaciju, ali želimo da sačuvamo ono što je naše i borimo se da Srbi u Crnoj Gori dobiju ono što su dobile sve druge nacionalne zajednice. Pozicija Srba u Crnoj Gori nije sjajna. Želimo da ova institucija bude ne Srpska kuća, jer je gotovo svaka kuća u Beranama srpska, nego da bude kuća srpskih organizacija koje se bave kulturom, NVO koje u svom programu imaju zaštitu identiteta srpskog naroda, jezika, ćiriličnog pisma, tradicije i kulture”, poručio je Vuksanović.

U novoj Srpskoj kući u Beranama održana je manifestacija „Dani srpskog sabora”, kojom je Srpski savet obeležio 104. godišnjicu Ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ostaje zapisano da je na dan njenog otvaranja uručena nedavno ustanovljena povelja za humanost i nauku „Dr Božidar Bojović – Slava Srbinu”, koja je dodeljena naučniku, humanisti i diplomati profesoru dr Darku Tanaskoviću. Beransku Srpsku kuću vencem stihova okitilo je tridesetak pesnika iz svih srpskih krajeva.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!