Počinje prijava za vantelesnu oplodnju doniranim ćelijama

Prijavljivanje telefonskim putem za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima, iz inostranstva počinje danas, a od subote će biti omogućeno i prijavljivanje eletronskim putem, preko eUprave, kada će parovima biti dostupna i specijalna aplikacija.

Kako je najavila profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, svi zaineteresovani parovi i žene bez partnera, koji ispunjavaju uslov za vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom o trošku države, treba samo da prikupe sve neophodne medicinske analize, a sve ostalo, od prijavljivanja, do zakazivanja pregleda, obavljaće se preko eUprave i sva obaveštenja prijavljeni će dobijati na taj način.

Pravo na vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera, a žele da postanu majke. U oba slučaja imaju pravo na tri stimulisana postupka i tri krioembriotransfera, ukupno šest postupaka o trošku države.

Za proceduru sa doniranim materijalom za sada je zainteresovano oko 300 građana, od čega su 90 odsto parovi, a 10 odsto žene bez partnera. Oni koji uđu u postupak mogu da biraju jednu od sedam državnih i 13 privatnih klinika sa kojima država ima ugovor. Do sada je država sklopila ugovore o uvozu teproduktivnih ćelija sa tri banke, jednom iz Španije i dve iz Danske.

Za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!