Počinje Festival etnološkog filma

Međunarodni festival etnološkog filma, 31. po redu, biće održan od 3. do 6. oktobra sa projekcijama u Etnografskom muzeju i Jugoslovenskoj kinoteci. Na festivalu će biti prikazano ukupno 65 dokumentarnih filmova različitih dužina i podeljenih u nekoliko kategorija. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Glavni takmičarski program obuhvata 37 filmova, koji će se nadmetati za Gran pri „Dragoslav Antonijević”, kao i nagrade za najbolji domaći i najbolji inostrani film. Novost od ove godine su nagrade „Dobrivoje Pantelić” za najbolji film o autohtonoj kulturi u sopstvenoj produkciji, kao i nagrada za najbolji televizijski film.

Uz podršku Italijanskog instituta za kulturu, Instituta Servantes, Ambasade Portugala i Instituta Kamoeš, kao i Kulturnog centra Irana, gosti festivala će biti i predstavnici inostranih filmova takmičarskog programa, koji će prisustvovati projekcijama svojih filmova i odgovarati na pitanja publike: Marko Uertas (film „Navras”), Stefanija Murezu („Princesa”), Iko Kosta („Timkat”), Marđan Hosravi („San o jednom konju”), Vladimir Bocev („Nema više ni roga ni kopita”), Aleksej Pavlovski (producent filma „Bilo jednom na Sesvete”).

Studentski takmičarski program čini osam filmova čiji autori su uključeni u studijske programe, radionice i škole filma širom sveta: od Tromzea do Velingtona i od Istanbula do Los Anđelesa.

U okviru netakmičarske kategorije – Panorama biće prikazano 14 filmova koji se dotiču etnoloških i antropoloških tema na posredan način ili iz specifičnih perspektiva drugih oblasti ili struka.

Specijalne programe predstavljaju antropolozi sa višedecenijskim istraživačkim iskustvom: Sandrin Lonk, autorka filma „Šta ako je Vavilon samo mit?” (dobitnik Gran prija na 29. MFEF-u) prikazaće svoj prvi film „Ples sa Vodabama” i govoriti o svojoj odluci da se lati kamere tokom istraživanja muzike i plesa oblasti Sahel.

Piter Jan Kroford, teoretičar i praktičar vizuelne antropologije, rukovodilac godišnjeg selekcionog komiteta NAFA, održaće master klas antropološkog filma na osnovu svojih aktivnosti u okviru projekta „Etnografski film Rif arhipelaga”. Prateći ovaj master klas, publici će biti prikazana tri filma iz ovog projekta: „Alfred Melotu. Sahrana vrhovnog poglavice”, „Paualala sa Pilenija. Sušene džinovske školjke sa ostrva Rif arhipelaga”, „Prelaz – kamera kao kulturna kritika/kreativne arhive #1”.

Naposletku, jedan specijalni program će biti posvećen odavanju počasti teoretičaru i edukatoru filma Kolinu Jangu, preminulom u novembru prošle godine.  Njegovo osnivanje škole etnografskog filma pri Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) krajem 1960-ih godina prošlog veka tesno je vezano za rad filmskih stvaralaca koji se sada smatraju klasicima žanra: Džudit i Dejvid Makdugal, Timoti Eš, Pol Hokings, Horhe Preloran…

Zahvaljujući ljubaznošću organizacije Documentary Educational Resources, čiji su osnivači Džon Maršal i Timoti Eš, biće predstavljena dva klasična etnografska filma, „Selo” (r. Mark Mekarti, Pol Hokings) i „Borba sekirama” (r. Timoti Eš, Napoleon Šenon).

Festival realizuje Etnografski muzej u Beogradu sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a sufinansira sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Partner festivalu je Jugoslovenska kinoteka.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!