Počinje 59. Oktobarski salon

59. Oktobarski salon, naša najvažnija smotra savremene vizuelne umetničke produkcije, počinje danas i trajaće do 4. decembra, odnosno do 14. januara, budući da će se programi otvarati sukcesivno, a što će pratiti i datumi njihovog zatvaranja. U nizu prestoničkih galerijskih, javnih i medijskih prostora okupiće se oko 50 umetnica, umetnika i kolektiva uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva, a koji su uključeni po pozivu.

Predviđena su otvaranja za danas, i to u Salonu Muzeja grada Beograda, gde od 21.00 sat svečano i počinje Salon, i u Kulturnom centru Beograda, Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramboa, na fasadi zgrade „Borba”, fasadi u Makedonskoj 25, Paviljonu na Cvetnom trgu, platou ispred Palate „Albanija”, u dnevnom listu „Danas”, a biće dostupno i deset bilborda u javnom prostoru.

Drugo otvaranje je 27. oktobra u RTS Klubu Radio Beograda, Art Habu Kula i e-čitaonici MSUB, potom sledi otvaranje 29. oktobra na Fakultetu dramskih umetnosti, pa 3. novembra u Narodnom muzeju Srbija i 24. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd i Galeriji Biblioteke grada Beograda.

Odbor Oktobarskog salona usmerio je programski fokus na preispitivanje nasleđa ove manifestacije, a umetnička direktorka ovog izdanja je Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, organizatora salona. Kako ističu iz KCB, izdvajaju se tri radna procesa na kojima je rađeno paralelno sa pripremama na izložbi: izložbena i programska celina „umetnica/umetnik u fokusu”, rad na arhivi Oktobarskog salona i otvaranje prostora za saradnje, relevantne za izložbu savremene umetnosti.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!