Počeli sastanci u Briselu, razgovori prvo sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti učestvuju danas u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu. Trenutno je u toku sastanak Kurtija s šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Serija sastanaka počela je sa malim zakašnjenjem, nešto posle 8 sati. Borel i Lajčak prvo su se sreli sa Kurtijem, a potom će razgovarati sa Vučićem, posle čega će uslediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Kurti je u Brisel stigao još u nedelju uveče, a Vučić jutros.

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj je u nedelju kasno uveče poručio da mora da se prestane sa konstantnim rešavanjem kriza i da umesto toga Beograd i Priština treba da normalizuju odnose.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi ali da ide “da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi”.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!