Počele svemirske ratne igre

Nedavni satelitski snimci u koje je Si-En-En imao uvid pokazuju da su ruske snage ispraznile ključnu bazu na severu Krima. U bazi u blizini sela Medvedivka i blizu područja Hersona, bio je smešten značajan broj ruskih oklopnih snaga.

(Foto:grafije sa satelita “Sentinel 2” Evropske unije od 21. januara 2023. pokazuju velike tragove ruske opreme, a fotografije “Maksara” koje su veće rezolucije od 11. februara pokazuju desetine oklopnih vozila, tenkove i artiljerisjka oruđa.

Međutim, novije fotografije koje je napravio evropski satelit “Sentinel 2” otkrivaju da većina tih vozila više nije prisutna u bazi.

Nije odmah bilo jasno zašto je Moskva premestila opremu ili gde, ali se navodi da su ranije ovog meseca zvaninici na Krimu koje su postavili Rusi signalizirali da očekuju ukrajinsku kontraofanzivu. “Maksar” snimci od 11. do 16. februara pokazuju veliku koncentraciju odbrambenih struktura u blizini Medvedivke, uključujući mrežu rovova i betonskih prepreka protiv tenkova poznatih kao „Zmajevi zubi“.

Važnije od taktičkog premeštanja trupa na zemlji je činjenica da se to vidi iz svemira i da se više i ne krije da sateliti obavljaju veliki deo posla u ratovanju na našoj planeti.

Kinesko sajber oružje

Centralna obaveštajna agencija (CIA) veruje da Kina razvija sofisticirano sajber oružje kojim će moći da preuzima kontrolu nad neprijateljskim satelitima u orbiti, onemogućavajući njihovu sposobnost komunikacije, izviđanja i nadzora, kao i podrške oružanim sistemima.

Kinesko napredno oružje je tema jednog od nekoliko poverljivih CIA dokumenata koje je na internet navodno procurilo.

Vašington tvrdi da su planovi preuzimanja kontrole nad neprijateljskim satelitima deo kineskog cilja za kontrolu informacija, nešto što Peking veruje da je ključno prilikom vođenja rata.

Kako izgleda napad na satelit? Jedan od načina kojim Kina želi da postigne prevlast u orbiti, kao i na bojnom polju, jeste imitacijom signala koji operateri šalju satelitima. Na ovaj način, neprijateljski satelit bi ili u potpunosti bio preuzeti, ili bi bio onesposobljen u ključnim momentima borbe na terenu.

Američke svemirske snage

Važnost pozicioniranja u svemiru shvatili su i Amerikanci, pa su pre četiro godine u okviru Ratnog vazduhoplovstva, osnovali Američke svemirske snage, kao šesti rod američke vojske, posle punih 70 godina bez inovacija.

Sada general Bredli Čens Salcman, prvi čovek svemirskih snaga, tvrdi da se Vašington suočava sa „novom erom“ pretnji iz svemira. Kina je lansirala 347 satelita, uključujući 35 u poslednjih 6 meseci, koji su dizajnirani da napadnu američku svemirsku infrastrukturu u slučaju budućeg konflikta.

“Pretnje sa kojima se suočavaju naše orbitalne sposobnosti od strane naših strateških rivala su značajno porasle“, rekao je Salcman. „Gužvu koju vidimo u svemiru, broj objekata koje pratimo, broj satelitskih tovara, pa čak i broj lansiranja, porastao je eksponencijalno. Kina nastavlja da agresivno investira u tehnologiju koja će poremetiti, unazaditi i uništiti naše svemirske sposobnosti“.

Iako je reč o poverljivim dokumentima koji otkrivaju ove informacije, ovo nije prvi put da čujemo da Kina želi da uništi neprijateljske satelite. Zapravo, takvu vest smo već mogli da čujemo direktno iz Kine, kada su smo čuli da Starlink sateliti Ilona Maska predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Ruski “Tobol” protiv “Starlinka”

Rusija stvara svoje svemirsne snage. Moskva, kako piše „Vašington post“, mesecima eksperimentiše sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje „Tobol“, kako bi omela satelitske operacije „Starlinka“ koji je u vlasništvu Ilona Maska, a čijim uslugama besplatno raspolaže Kijev od početka sukoba. Ali, otkriće obaveštajnih službi ipak je upečatljivo jer potvrđuje ono što su posmatrači ranije samo pretpostavljali: da se program koji je navodno dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, umesto toga može koristiti da napadne one koje koriste njegovi protivnici“, navodi američki medij.

Kompanija „SpejsIks“ koja je vlasnik mreže „Starlink“ obelodaljene informacije nije komentarisala, ali se prošlog proleća Mask osvrnuo na navodne pokušaje Kremlja da ugrozi njegove satelite, ističući da, iako su oni pokazali otpornost na pokušaje ometanja i hakovanja, „izgleda da Rusi intenziviraju napore“.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Konstantin Žura naveo je da su zvaničnici u Kijevu svesni tih napora Rusije i „preduzimaju mere da ih neutrališu“.

„Ukrajinske trupe su izvestile da su imale probleme sa signalom u oktobru, dok su se kretale ka ruskim pozicijama tokom kontraofanzive na jugu i istoku. Nejasno je da li su prekidi „Starlinka“ koji su prijavljeni u Ukrajini rezultat ruskih eksperimenata sa sistemom „Tobol” ili drugih mogućnosti ometanja, koje koriste ruske snage, kao što je sistem „Tirada-2”, navodi „Vašington post“.

U to sve se uklapa i Vostočni, prvo rusko mesto za komercijalna lansiranja raketa i satelita. Nalazi se na krajnjem istoku Rusije, daleko od naseljenih mesta, čime je smanjen rizik da se ostaci rakete zadrže u gradovima. Na tom mestu je nekada bila sovjetska baza Svobodni.

Svemirske misije su stvar nacionalnog ponosa za Rusiju. Sovjetski Savez je poslao prvog čoveka u svemir – Jurija Gagarina, 1961. godine.

Tokom posete Vostočniju Putin je rekao da je ovo najvažniji građevinski projekat zemlje.

Razvoj Vostočnija je izuzetno važan politički potez, jer je Rusija do sada lansiranja vršila na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu, a postojanje glavnog pogona na ruskoj teritoriji je dugoročnije rešenje za Moskvu.

Analitičari tvrde da Rusi imaju najmanje sedam sistema „Tobol“, a svi se nalaze pored objekata koji se koriste za praćenje satelita, navodi se u izveštaju, koji je ovog meseca objavila grupa fokusirana na bezbednost i održivost svemira „Fondacija za bezbedni svet“.

Ratovanje se seli “gore”

Satelitska ometanja, kako oni navode, mogu se dešavati u svemiru, direktnim gađanjem satelita, i na zemlji, gde oružje cilja prijemnike.

Metoda zasnovana na zemlji, poznata kao „ometanje donje veze“, prenosi signal na istoj frekvenciji kao i satelit, što sprečava povezane uređaje da ga prime.

Ona je ipak manje efikasna jer je, da bi funkcionisala, potrebno da se ometač relativno približi sistemima koje namerava da poremeti.

Smetnje koje se dešavaju u svemiru, poznate su kao „ometanje gornje veze“, i tu se, zbog mešanja signala napadača i emitera, informacije koje primaju korisnici satelita- iskrivljuju.

Dokument koji je procurio, kako navodi ovaj list, opisuje „tekući vojni operativni eksperiment Rusije za ciljanje satelitskog komunikacionog sistema ‘Starlink’ preko Ukrajine sa ruskim „Tobolom-1″ i identifikuje tri lokacije u Rusiji na kojima su sprovedena testiranja.

„Procenjeni centar“ gde su testiranja bila usmerena, nalazi se  u blizini Bahmuta gde se odvijaju najžešće borbe.

„Iako bi rusko pozicioniranje kompleksa ‘Tobol’ širom zemlje moglo da sugeriše da se oni koriste u odbrambene svrhe, tri lokacije otkrivene u proceni američkih obaveštajnih službi, jedna izvan Moskve, zatim na lokaciji u blizini Krima i u Kalinjingradu, najbliži su objekti Ukrajini, što ih čini pogodnim za ofanzivnu operaciju“, navodi „Vašington post“.

Po tvrdnjama direktora programskog planiranja u „Fondaciji bezbedan svet“ Brajana Videna, njihova oblast pokrivanja obuhvata celu Ukrajinu.

„Javna dokumentacija koju imamo govori o tome da je u pitanju odbrambeni sistem, budući da bi ‘Tobol’ bio korišćen za otkrivanje pokušaja da se ometu ruski sateliti, ili njihovog ometanja. Analizirao bi te ometajuće signale, a zatim emitovao kontra-signal, koji bi pokušao da negira smetnje“, pojašnjava Viden koji međutim dodaje da, „ako to možete da uradite, verovatno možete iste sposobnosti da iskoristite i ofanzivno ometate nečiji satelit.

Strahovi su opravdani, trka u naoružanju u svemiru uzima veliki zamah. Militarizacija „gornje  granice” je u toku.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!