Počela nastava u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u klupama i učenici odeljenja VII/2

Nastava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nastavlja se danas, 19 dana nakon masovnog ubistva, sa skraćenim časovima, bez ocenjivanja i prozivanja, uprkos zahtevu više od 200 roditelja da kraj školske godine bude 3. maj, dan nezapamćene tragedije.

„Nastava je počela, a danas će biti od osam ujutro i popodne od 13 časova“, potvrdila je za Jutarnji dnevnik RTS Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete.

Ona je rekla da će učenici VII 2 popodne doći na nastavu i da će početi sa nastavom fizičkog vaspitanja, a sutra sa nastavom geografije.

„Idemo postepeno, polako. u skladu sa potrebama i željama dece“, navela je Vuković.

Ona je naglasila da, ukoliko roditelji premete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo „novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome“.

Vrlo je važno da samo imamo pisanu izujavu roditelja da dete ne dolazi i da znamo šta se događa sa tim detetom. Bilo bi dobro kad bi deca imala onlajn nastavu za one koji ne žele da budu, ali informacije su takva da roditelji uopšte nežele nastavu, žele prekid i završetak školske godine, navela je Snežana Vuković.

U školi je juče održan sastanak grupe roditelja VII-2, odeljenja u kom se dogodila tragedija 3. maja, sa nekoliko ministara i predstavnikom kabineta predsednice Vlade. Oni su došli u školu sa odgovorima na zahteve roditelja, ali je odloženo saopštavanje za narednu sednicu. Roditelji su ponovili zahtev da se nastava obustavi i školska godina završi zaključno sa 3. majem.

Grupa roditelja Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar dala je podršku inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi škole i da radna školska godina bude okončana zaključno sa danom tragedije.

Kako se navodi u saopštenju koje je juče dostavljeno FoNetu, više od 150 roditelja učenika ove škole zahteva da školska godina bude završena zaključno sa 3.05.2023. godine, kao danom kada je tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje.

Sve ono što se u školi dešavalo nakon 3.05.2023. godine predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi „normalno“ stanje u školi.

Krizni plan koji uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu, ima jedino za cilj da prikrije posledice tragičnog događaja.

Roditelji koji podržavaju ovu inicijativu smatraju da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10.05. štetan po razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), i da je jedina solucija – momentalan prekid nastave i okončanje radne školske godine!

Roditelji su za ovakav stav dobili podršku eminentnih strucnjaka izoblasti neuropsihijatrije i psihoterapije.

„Školska godina se na tragičan način završila 03.maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi“, navodi se na kraju saopštenja grupe roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!