PKC izgubio posao sa „Dajmlerom”, počeli otkazi u Smederevu

 Iako je polovinom prošle godine zakupom još jedne hale od grada Smedereva u industrijskoj zoni počela da širi posao i najavila nova radna mesta, kompanija „PKC virning sistems” u vlasništvu indijske korporacije „Moterson Sumi”, ovih dana otpušta deo radnika smederevskog pogona u toj fabrici. Iako se menadžment nije oglasio ovim povodom, a pitanja našeg lista ostala bez odgovora, pojedini zaposleni svedoče o otkazima ugovora o radu.

Kako nezvanično saznajemo, na ovakav potez PKC se odlučio zbog gubitka veoma važnog posla sa nemačkim proizvođačem automobila „Dajmler”. Naime, Nemci su prekinuli saradnju za oko 85 odsto ugovorenog projekta, zbog neispunjenih obaveza i kašnjenja, tvrdi naš izvor u fabrici.

Zbog toga će, prema nezvaničnim informacijama, bez posla ostati između 300 i 400 radnika u Smederevu, prvenstveno oni koji su angažovani preko agencija. Samostalni sindikat u PKC-u, jedina sindikalna organizacija u ovoj fabrici, za sada se ne oglašava.

PKC u Smederevu zapošljava oko 3.700 radnika. Podsećamo, u septembru prošle godine otvorili su pogon i u susednom Požarevcu, gde je prethodno za te potrebe Slobodna zona Smedereva proširena na područje Požarevca. Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a tada je najavio da će u njoj raditi oko 900 ljudi. Koliko danas ima zaposlenih u požarevačkom pogonu, zvanično nije poznato, ali PKC aktivno traži radnike širom Braničevskog okruga, što preko sajma zapošljavanja, što putem lokalnih medija.

Kompanija „PKC virning sistems” pretežno se bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila. Ona je član finske PKC grupe, čiji je većinski vlasnik od 2017. godine korporacija „Moterson Sumi”, najveći indijski proizvođač auto-komponenti. Kupovinom udela u tada finskom PKC-u i smederevski ogranak te fabrike, koji u tom gradu posluje od 2014. godine, prešao je u ruke indijskog vlasnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!