Pioniri u proizvodnji salate sistemom akvaponija

Mikael Teja iz Kenije i Kikinđanin Dragan Kerkez, pokrenuli su sistem proizvodnje zelene salate pod nazivom akvaponija. To je, kako pojašnjava Kerkez, veštački napravljen prirodan ekosistem, a sadrži biljke i ribe koji žive u istoj vodi. Pioniri u proizvodnji salate sistemom akvaponija, ističu da biljke rastu čak šest puta brže, a zastupljen je tri puta veći prinos na malim uzgojnim površinama. Plastenik je površine 2.000 kvadratnih metara i ima sistem grejanja i hlađenja. Plastenik je automatizovan, sa unutrašnjim solarnim osvetljenjem:

Dragan Kerkez, Kikinda
FOTO: KURIR/S.U.

– Naša primarna prozvodnja je zelena salata. Eksperimentišemo i sa rukolom i ostalim lisnatim povrćem. Najviše proizvodimo sorte lolo crvene i zelene. Imamo još neke vrste koje pakujemo kao miks salatu za supermarkete i prodavnice. Potražnja je sve veća i polako kupci prelaze na zdravu hranu. Beograd i Novi Sad su naše primarno tržište- kaže Kerkez i dodaje da su izgradili još i hladnjaču i prostor za pakovanje proizvoda:

– Državnu pomoć, u vidu subvencije, iskoristili smo da kupimo i montiramo solarne panele sa kojima smo značajno uštedeli struju. Planiramo da proširimo asortiman.

Naš sagovornik otkriva još neke detalje vezane za akvaponiju:

Dragan Kerkez, Kikinda
FOTO: KURIR/S.U.

– Vodu koja cirkuliše filtriramo, a ribe daju đubriva neophodna da biljka raste. U suštini, ovakav sistem mogu da naprave svi koji žele zdravu, organsku proizvodnju. Biljke se nalaze u plasteniku na daskama od stridora koje plutaju na vodi. Naša salata je dobila sertifikat Centra za ispitivanje namirnica u Beogradu, koji se bavi ispitivanjem svih namirnica koje se nalaze na tržištu- predočava Kerkez.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!