Pendarovski: Ne može da se isključi mogućnost porasta tenzija na Zapadnom Balkanu

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je danas da se ne može isključiti mogućnost porasta tenzija na Zapadnom Balkanu kao posledica ruske agresije na Ukrajinu. On je, u godišnjem obraćanju u Sobranju Severne Makedonije, istakao da je agresija Rusije na Ukrajinu narušila svetska tržišta hrane i energije, ali pre svega bezbednosnu infrastrukturu u Evropi stvorenu posle pada komunizma.

Prema njegovim rečima, iako je Zapadni Balkan naizgled dovoljno daleko od tog kraja sveta, ne može se isključiti da je u određenom kontekstu moguć porast tenzija i u našem regionu.

„Već imamo ukrajinske izbeglice, imamo ruske državljane i firme koje su oni formirali, registrujemo povećan intenzitet sajber napada, a svoj potencijal imaju i dobro poznate stare fragilne tačke u regionu: sever Republike Kosovo i entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, gde ključnu stabilizirajuću ulogu imaju međunarodne misije”, rekao je Pendarovski, prenosi Beta.

Istakao je da je rat u Ukrajini razbudio i institucije u Briselu, podstakao debate o budućnosti Evrope i potvrdio procese koji su praktično bili zamrznuti poslednjih godina, da je ideja za političku Evropu počela da dobija nekakva prvu formu i da je prema retorici Brisela Zapadni Balkan njen deo.

„Sa ove govornice želim da uputim apel, poziv Evropskoj uniji da očekujemo da novi fokus na region ne bude samo epizoda izazvana ratom u Ukrajini, koji će da traje dok je Ukrajina u fokusu”, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Za održavanje kredibiliteta integrativnog procesa Evrope, kako je istakao, ne sme da dozvoli da Zapadni Balkan drži u fokusu samo kada ima ratova ili migrantskih kriza.

„Podrška Uniji među građanima dramatično opada. Nalazimo se na kritičnoj tački i ovo je poslednja šansa da sačuvamo većinsku podršku”, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!