Pečat Stefana Nemanje kupljen privatnim dogovorom

Pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, otkupljen je za Istorijski muzej Srbije saopšteno je iz ove institucije. Reč je o olovnom pečatu iz druge polovine 12. veka koji je otkupljen od aukcijske kuće „Artemide aste” iz San Marina. Na sajtu ove aukcijske kuće navodi se da je reč o pečatu iz vremena posle 1166. godine, izrađenom od olova, težine oko 21 gram i prečnika 35 milimetara. Na aukcijskom aversu prikazana je stojeća figura Svetog Stefana odevenog u odelo đakona koji u rukama drži darohranilac i kandilo, a na grčkom jeziku je ispisano: Pečat Stefana velikog župana Nemanje.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić je odsutna i telefon joj je juče bio isključen.

Sa sajta „Sve o arheologiji” saznajemo da je pečat privatnim dogovorom prodat Istorijskom muzeju Srbije, na zahtev ove institucije. S obzirom na to da je reč o predmetu od izuzetne važnosti za nacionalnu kulturu, aukcijska kuća „Artemide aste” napravila je redak izuzetak i povukla ovaj artefakt sa aukcije.

Do otkrića ovog izuzetnog artefakta došli su urednici sajta „Srpska srednjovekovna istorija”, koji su apelovali na državu da otkupi ovaj predmet. Pečat velikog župana Stefana Nemanje stavljen je na aukcijsku prodaju sa početnom cenom od 1.000 evra, a aukcija je trebalo da bude održana 6. i 7. maja.

Na ovom sajtu navedena je fejsbuk objava Željka Kneževića, kolekcionara srpskog srednjevekovnog novca, u kojoj piše da je od aukcijske kuće „Artemide aste” dobio i-mejl sa obaveštenjem da je pečet Stefana Nemanje prodat Istorijskom muzeju Srbije.

Prema Kneževićevim rečima, za portal „Srpska srednjovekovna istorija”, on se prijavio za učešće na aukciji na kojoj je trebalo da bude prodat pečat.

Kao lot pod brojem 788 ovaj artefakt objavljen je na aukciji početkom aprila. U i-mejlu upućenom Kneževiću koji potpisuje Lorenco Moreti, između ostalog piše:

„Donesen kao običan vizantijski pečat, naši stručnjaci su ga pravilno identifikovali, pripisujući ga Stefanu Nemanji, jednom od osnivača Srbije. Lot je izazvao veliku pažnju ne samo među numizmatičarima već i među svim srpskim istoričarima. Istorijski muzej Srbije primetio je ovaj važan predmet i kontaktirao našu aukcijsku kuću tražeći mogućnost kupovine.”

Inače, u Narodnom muzeju Srbije u stalnoj postavci izložena su tri srednjovekovna pečata.

Prema rečima Jane Tošković, kustoskinje Odeljenja za numizmatiku Narodnog muzeja Srbije, dva su izložena u sefu, zajedno sa srednjovekovnim i drugim novcem, a jedan u okviru srednjovekovne postavke na prvom spratu. Pečati su iz najranijeg nemanjićkog perioda.

– Reč je o dve olovne bule Stefana Nemanje, i jednoj njegovog brata Stracimira. Prvi pečat na kom se Stefan Nemanja pominje kao župan, muzej je otkupio već 1934. godine. Drugi pečat poklonjen je muzeju 1978. godine. On se u izvesnoj meri razlikuje od prvog, jer natpis sada pominje „velikog župana”. Treća bula kneza Stracimira postala je, kao poklon istog darodavca, deo muzejske zbirke par godina kasnije, 1983.

Sve tri bule na jednoj strani imaju predstavu Svetog Stefana Prvomučenika u odelu arhiđakona koji u desnoj ruci drži kadionicu, a u levoj darohranilnicu. Na drugoj strani se nalazi tekst ispisan grčkim jezikom, a koji nam govori o vlasniku pečata. Kroz centralni deo je nekada prolazila vrpca kojom su bule bile pričvršćene za povelju.

Ovi pečati su jasan i važan pokazatelj aktivnosti vladarske kancelarije srpske države u 12. veku, ističe Jana Tošković.

O detaljima vezanim za pečat koji je Istorijski muzej Srbije otkupio od aukcijske kuće, biće više reči nakon što pečat bude donet u Srbiju, na konferenciju za medije , saopšteno je iz ove institucije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *