Parada u Istočnom Sarajevu, gradonačelnik Banjaluke ljut

Da li će Banjaluka – kao glavni grad Republike Srpske – ostati skrajnuta zbog odluke da se svečani defile 9. januara naredne godine, to jest za 31. rođendan tog entiteta, održi u Istočnom Sarajevu? Takva odluka doneta je zbog procene organizatora da grad u kojem je stvarana republika Srpska zavređuje da jedne godine bude domaćin parade koja je tradicionalno organizovana na Trgu Krajine u Banjaluci.

Primedbe na odluku odbora za obeležavanje Dana RS kojim rukovodi predsednik RS Milorad Dodik, izneo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Poštujem odluku da centralni događaj povodom obeležavanja Dana Republike Srpske bude organizovan u Istočnom Sarajevu, ali smatram da je nedopustivo da baš na ovaj važan datum za Srpsku nema nikakvog obeležavanja u njenom najvećem gradu”, istakao je Stanivuković.

Najavio je da će biti formiran organizacioni odbor, te da će javnost uskoro biti informisana o detaljima proslave u Banjaluci. Stanivukoviću je najpre odgovorio Radovan Kovačević, portparol Dodikovog SNSD-a. Kovačević je na društvenim mrežama poručio da je „centralni događaj proslave Dana republike Svečana akademija, koja će i sada biti održana u Banjaluci”.

Inače, Srpska obeležava praznik na koji je stvorena 1992. godine, tri i po godine pre nego što je međunarodno verifikovana u Dejtonu, kao entitet s izuzetno visokim stepenom autonomije, a BiH uređena kao država po federalnom modelu u kojem entiteti imaju pravo veta i zaštite nacionalnog interesa u zajedničkim organima u Sarajevu. Pri tome, ustrojstvo zemlje je takvo da zajednički organi imaju ustavnu kvotu raspodele pozicija, izbornih i posrednih, koje pripadaju entitetima.

Ipak, za bošnjačke predstavnike ovaj datum je sporan. Smatraju da Srpska postoji samo na osnovu Dejtonskog sporazuma, pa su u više navrata podnosili apelacije Ustavnom sudu, koji je bez konsenzusa donosio odluke i osporavao datum na koji je 1992. godine doneta odluka o uspostavljanju Srpske Republike BiH, koja je krajem iste godine preimenovana u Republika Srpska, što je naziv koji i danas nosi.

Reagovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je na „Tviteru” napisao da je „neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obeležavanje 9. januara, Dana republike, da se nešto oduzima Banjaluci zato što je defile planiran u Istočnom Sarajevu”.

Dodik je naglasio da je „centralna manifestacija proslave Dana republike svečana akademija i državni prijem koji organizuje predsednik republike i taj deo se i dalje organizuje u Banjaluci”.

„Sasvim je opravdano da se defile, kao deo manifestacije, organizuje i u našim drugim gradovima i opštinama širom Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zbog izuzetnog značaja koji ima u stvaranju republike. Narednih godina defilei će biti organizovani u drugim gradovima, dok će Banjaluka biti domaćin povodom značajnih godišnjica, kao što će biti 35 godina Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!