Otkup knjiga mora da se završi u ovoj kalendarskoj godini

Upravni odbor Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) uputio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije saopštenje u kome izražava žaljenje i zabrinutost zbog poništavanja Konkursa za otkup knjiga iz produkcije 2021. godine.

„Sa velikom pažnjom smo pratili celokupni proces konkursa otkupa knjiga i moramo da podsetimo da je već sam datum raspisivanja Konkursa za otkup knjiga kasnio dva meseca u odnosu na uobičajene datume prethodnih godina (4. maj), da su biblioteke 29. jula završile izbor knjiga, a da je odluka o poništavanju  objavljena sa mesec i po kašnjenja u odnosu na očekivani datum saopštenja konačnih rezultata”, kaže se u ovom saopštenju i ističe:

„Na sajtu Ministarstva je saopšteno da je formirana i nova komisija, ali nije dato obaveštenje u pogledu načina rada Komisije, sastava komisije i posebno u pogledu rokova, što smatramo da je od velikog značaja. Sad kad je formirana nova Komisija očekujemo da nas obavestite o preciznom planu sprovođenja celog Konkursa u vezi sa otkupom knjiga. Takođe, moramo da istaknemo važnost da je potrebno da se ovaj Konkurs u potpunosti završi u ovoj kalendarskoj godini i da se jasno i transparentno naznače rokovi u kojima će se odvijati celokupne faze realizacije.”

UIKS podseća da je ovo udruženje više puta, na primeru knjiga nagrađenih NIN-ovom nagradom, dokazivalo manu otkupa u pogledu rokova i tražilo da postoje najmanje dva otkupa godišnje.

„Čitalačka publika u januaru čuje vest o nagradi, traži knjige u bibliotekama, a one stižu tamo u najboljem slučaju u julu ili avgustu. Sudeći po trenutnoj situaciji, to će biti još nekoliko meseci kasnije. Izdavači inače smanjuju tiraže i svaki mesec docnije u realizaciji Konkursa može dovesti do nerealne slike zbog toga što su knjige na tržištu i možda neće moći da se zadovolji tražnja biblioteka u  pogledu ukupnog broja primeraka. Osim čitalaca, o kojima treba svi da brinemo, većini biblioteka godišnji otkup je glavni izvor nabavke. Pozajmica knjiga iz biblioteka je često i jedini način da se dođe do knjiga u mnogim mestima u Srbiji u kojima nema knjižara. Zato je preko potrebno da fond knjiga bude adekvatno odabran i dopunjen novim izdanjima. I, konačno, mi izdavači računamo sa sredstvima otkupa da još ponešto uradimo u ovoj godini, da izmirimo račune, da se spremimo za Sajam knjiga… ”, konstatuje se u saopštenju UIKS-a koje je potvrdilo da je uvek bilo spremno da pomogne u svim poslovima vezanim za otkup knjiga, kako bi on bio transparentniji, efikasniji i efektivniji.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!