Osamdeset godina od smrti Nikole Tesle

Osam decenija od smrti jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača Nikole Tesle navršilo se juče, a tim povodom naredne nedelje na Menhetnu, gde je umro na Božić 1943, biće održana konferencija kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati i gradonačelnik Njujorka Erik Adams. Teslina jedina preostala laboratorija na Long Ajlendu završava prikupljanje neophodnih 25.000 dolara kako bi se to istorijski važno mesto pretvorilo u globalni naučni centar i muzej. Inače, on je u SAD živeo šest decenija.

Čovek koji je zadužio svet rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u Hotelu „Njujorker”, u kojem je živeo poslednjih 10 godina.

Tesla je ostavio neizbrisiv trag u hotelu. Na ulazu u sobe 3.328 i 3.327, a koje su nekada bile celina, nalaze se pločice na kojima je naznačeno da je u njima od 1933. do 1943. živeo veliki pronalazač Nikola Tesla. Nakon Tesline smrti tadašnji gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac i prevodilac. „Ovde, u Njujorku, prošle srede u svojoj hotelskoj sobi preminuo je jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi, postaće sve veća”, čulo se od La Gvardije pred opelo na radiju.

Dodao je da je Tesla mogao da postane najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo. „Želeo je uspeh koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao”, rekao je La Gvardija.

Tesla je nakon studija u Pragu počeo da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je u izjavi za Tanjug podsetio da je Francuska bila Teslina poslednja evropska stanica pre odlaska u SAD i naveo da je Pariz za Teslu uvek bio čarobni grad, a on za Francuze izrazito plodni, ali i paradoksalni genije, kompleksna i veoma interesantna ličnost. Ambasador je podsetio da je Tesla od 1937. bio počasni doktor nauka na Sorboni – čime je njegovom naučnom radu ukazana čast. Košar kaže da je Nikola Tesla došao u Francusku u maju 1882. godine, gde će ostati otprilike dve godine.

„Bio je to njegov poslednji boravak u Evropi pre odlaska za SAD. Radio je za predstavništvo američke kompanije… Imao je 25 godina i možemo da zamislimo kako je taj mladi inženjer, koji je i tad bio više od toga, bio fasciniran gradom kao što je Pariz”, naveo je ambasador.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *