Opozicija u Smederevu „okrpila“ budžet grada

Udružena opozicija Smedereva koju čine Demokratska stranka, Zdrava Srbija,  Narodna stranka, i udruženja građana Akcija za Smederevo i Zajedno za Smederevo, ocenili su na zajedničkoj konferenciji za medije  da je budžet grada za 2023. godinu donet kršenjem svih rokova i bez javne rasprave, koju predviđa Zakon o o budžetskom sistemu, kao i uz kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi. Naveli su da se lažno prikazuje da prihodi budžeta rastu ili da su održivi, a zapravo svake godine se prenosi po više od 400 miliona dinara iz prethodne godine i to uračunava u prihode.

Već nekoliko godina izvršenje većine pozicija u budžetu je oko 70 odsto ili čak i manje.  Osim plata funkcionera, jedino se stoprocentno pa čak i više kroz rebalanse izvršavaju dve stavke na koje ode 400 – 500 miliona dinara godišnje: čišćenje seoskih deponija i dotacije sportskim klubovima. Deponije se čiste sa strateškim partnerom, iako grad ima svoje javno preduzeće koje bi taj posao moglo da radi, a za šta se godišnje troši minimum po 200 miliona dinara. Tražimo uvid u ugovor, izveštaje nadzora jer imamo informacije da se radi o veoma štetnom poslu za Smederevo, bez efekata na životnu sredinu. Pojedinim klubovima daju se enormni iznosi nesrazmerni rangu takmičenja, a naše insajderske informacije govore da sav novac ne završava kod njih. Zahtevaćemo zvanične informacije i istragu, rekao je Saša Radosavljević, predsednik Zdrave Srbije u Smederevu. Poručio je da će o planiranju i trošenju novca svih građana Smedereva, ako od lokalnih vlasti ne dobiju, tražiti objašnjenje od predsednika Aleksandra Vučića.

Dobrica Glišić, predsednik Narodne stranke u Smederevu, posebno je potencirao da je u ovoj godini samo za subvencije javnim preduzećima predviđeno čak 380 miliona dinara. Rekao je da ni ove godine u budžetu nisu predviđena sredstva za izbore za savete mesnih zajednica čiji je mandat istekao pre tri godine, ocenivši da ih je SNS obesmislila i razvlastila iako je to suprotno zakonu.

Predsednik smederevskih demokrata Zoran Milosavljević ukazao je da su ukupno planirani prihodi od naknada za zaštitu životne sredine tek oko 35 miliona dinara, a da su na drugoj strani planirani rashodi od oko 45 miliona za razne novčane kazne i penale po više osnova.

Liči da je ovaj grad otpisan što se tiče zdravlja, iako smo u vrhu po porastu kancerogenih oboljenja. Više novca dajemo za greške u radu lokalne uprave nego što naplaćujemo za ekologiju,  rekao je on.

Goran Đorđević iz udruženja „Zajedno za Smederevo“ ukazao je da grad ove godine nije planirao ni izgradnju moravskog vodosistema koji je 2015.stigao do Radinca odakle je trebalo da se produži do Saraoraca, kako bi svi žitelji sela kraj Morave imali zdravu pijaću vodu. Ocenio je da planirane subvencije za poljoprivrednike u iznosu od 55 miliona dinara, nisu povećane od prošle godine iako je sve poskupelo za 50 odsto.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!