Ona je američki favorit za novog šefa NATO

Zamenica kanadskog premijera Kristija Friland prvi je kandidat kojeg Vašington favorizuje da zameni odlazećeg generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, piše “Njujork tajms”.

List piše da NATO navodno ima za cilj da po prvi put na svoje kormilo postavi ženu, s obzirom da su ostali mogući kandidati estonska premijerka Kaja Kalas, slovačka predsednica Zuzana Čaputova i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Međutim, do izbora novog generalnog sekretara NATO ostalo je još nekoliko meseci i imena koja se prva pojave možda neće ‘preživjeti’ pregovaranje među članicama bloka”, rekli su neimenovani zvaničnici NATO za “Njujork tajms”.

List piše da Frilandova, čija je majka bila Ukrajinka, ima snažan proukrajinski stav.

Ona je unuka Majkla Čomjaka, kojeg “Njujork tajms” opisuje kao “zahvalnog imigranta u Kanadi” koji je tokom Drugog svetskog rata bio “mlađi čovek uključen u ukrajinski nacionalistički pokret koji je naciste smatrao korisnim sredstvom za suprotstavljanje Sovjetima”.

List, međutim, nije pomenuo da je Čomjak bio istaknuti ukrajinski nacistički saradnik i glavni urednik propagandnog dnevnika na ukrajinskom jeziku “Krakivski visti”.

Listove, koji su objavljeni između 1940. i 1945. godine, finansirala je direktno nacistička Nemačka, a kanadski istoričar i Čomjakov zet Džon-Pol Himka opisao ih je kao “žestoku antisemitsku” publikaciju, podseća “Raša tudej”.

Frilandova je bila krajnje dvosmislena po pitanju svog porekla, ne samo što je odbijala da osudi svoje bake i dede po majci, već ih je donekle podržavala.

Ona je 2015. godine napisala esej pod nazivom “Moja Ukrajina”, navodeći da su njeni baka i deda, nacistički saradnici “sebe videli kao političke izgnanike sa odgovornošću da održe u životu ideju nezavisne Ukrajine”.

“Taj san se zadržao u sledećoj generaciji, a u nekim slučajevima i generaciji posle toga”, napisala je ona.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trebalo je da napusti ovu funkciju 30. septembra, ali mu je mandat produžen do kraja 2023. u okolnostima sukoba u Ukrajini.

Jedan od zvaničnika je sugerisao da bi mandat generalnog sekretara NATO mogao da bude produžen za još godinu dana.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!