Niški šedrvan, raskoš u delovima

Prvi javni spomenik u Nišu, jedan od najlepših šedrvana na Balkanu, star više od dva veka, prethodnih 60 godina skoro niko nije video. Nekada su mu se divili, bio je otiman i poklanjan, a onda je rastavljen na delove i ostavljen da propada.

Retko koji spomenik u Srbiji je imao tako neobičnu istoriju kao Niški šedrvan. Dovoljno je reći da je, pre nego što je završio zaboravljen u bašti Niške tvrđave, gde se sada nalazi, nekoliko godina “gostovao” u Sofiji i Beogradu. Prvobitno se nalazio pored Bećir-begovog konaka, na prostoru gde je danas hotel Park.

U dvorištu konaka, kako piše u Enciklopediji Niša, postojao je poseban manji istočnjački objekat, gde je bio smešten šedrvan od belog mermera sa središnjim kubetom, u turskom kitnjastom stilu, iz koga je izbijao vodoskok: “Na mermernim ivicama šedrvana izrezane su ribice u pokretu i kada ih voda u talasićima preliva, dobija se utisak da plivaju u njoj. U istoj prostoriji, levo i desno od ulaznih vrata, na uzidanim mermernim pločama, postavljeni su sokoli, iz čijih kljunova su padale kapi vode u polukružne valovčiće različitih dimenzija, poređane jedan ispod drugog, u nekoliko nivoa. Kapi su, padajući od najvišeg do najnižeg valovčića, proizvodile zvukove koji su činili melodiju.”

Narodni muzej Niš
Poklon Beogradu: Šedrvan ispred Konaka kneginje Ljubice

Ti trenuci spokoja su bespovratno izgubljeni.

Kupljen za 1.500 dukata

Posle oslobođenja grada od Turaka, Bećir-begov konak je kupio knez Milan Obrenović za 1.500 dukata i koristio ga kao svoj drugi dvor. Tada je šedrvan premešten u park kraj Nišave i ubeležen kao prvi javni spomenik u Vinterovom regulacionom planu Niša iz 1878. godine.

Šta se sa fontanom dešavalo tokom Prvog svetskog rata, Mile Simić, vajar i dugogodišnji konzervator niškog Narodnog muzeja u penziji, saznao je iz zapisa Aleksandra Nenadovića, jednog od utemeljivača te ustanove.

Narodni muzej Niš
Na razglednici: U parku pored Nišave

– Bugari su 1917. godine prvo opljačkali prekrasni orijentalni nameštaj u dvorcu, a onda zapalili zdanje. Pretvarajući se da gase požar, polivali su vatru petrolejom, umesto vodom, tako da je cela zgrada izgorela do temelja za jedan nepuni dan i noć. Nenadović piše da su Bugari posle toga demontirali šedrvan i odneli ga u Sofiju, gde su ga montirali u vrtu dvorca bugarskog kralja. U Bugarskoj je ostao sve do 1922. godine, kada je na traženje naše vlade vraćen u Niš, ali već dosta oštećen. Činjenica je, dakle, da su naši preci smatrali da je ovaj predmet vrlo vredan, čim su insistirali da se vrati i žalosno je što smo dozvolili da toliko propadne – smatra Simić.

Čudan odnos prema kulturnim dobrima pokazao je i niški političar Dragiša Cvetković koji je početkom 1935. godine, kao ministar u vladi, poklonio šedrvan namesniku knezu Pavlu. Cvetković je kasnije, verovatno zbog drugih zasluga, postao premijer, dok je šedrvan postavljen pred Konak kneginje Ljubice u Beogradu, gde je ostao izvesno vreme, a onda uklonjen. Iako su niške gradske vlasti 1963. godine uspele da ga “vrate kući”, čini se da za ovaj spomenik više nije bilo mesta u Nišu, pošto je nekoliko narednih decenija proveo u muzejskom depou, u okviru Memorijalnog kompleksa “12. februar”, na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora Crveni krst.

Narodni muzej Niš
Prilično očuvano: Središnje kube je izrađeno iz jednog komada kamena

Zaveden samo fragment

Prema rečima Vesne Crnoglavac, direktorke Narodnog muzeja u Nišu, šedrvan nikada nije zaveden kao eksponat u ovoj ustanovi i pre šest godina je sa svom dokumentacijom predat opštini Medijana.

– Kod nas je zaveden samo fragment šedrvana, i to jedan od četiri ukrasna dela koja su stajala na vrhu spomenika. Taj deo je zaveden u zbirku etnologije 1957. godine, pod inventarskim brojem 1219, dok je ostatak spomenika bio izložen u Beogradu. Prema podacima koje posedujemo, spomenik je sedamdesetih godina prošlog veka u delovima predat Muzeju na privremeno čuvanje od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Verovatno je Zavod tražio rešenje za postavljanje šedrvana – kaže Crnoglavac.

Narodni muzej Niš
Ograda je ukrašena brojnim ornamentima

Međutim, iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su nam odgovorili da šedrvan nikada nije bio kod njih, kao i da nemaju podatke o njemu, jer se bave zaštitom nepokretnih kulturnih dobara, a šedrvan ne spada u tu kategoriju.

Pre šest godina iz opštine Medijana najavljeno je da će Niški šedrvan biti rekonstruisan i postavljen na Trgu republike. Međutim, to se nije desilo, a sadašnje opštinsko rukovodstvo je odlučilo da ga vrati Muzeju.

ZZSK Niš
Obnova je moguća: Mile Simić

– Načelnik je napisao dopis da se šedrvan vrati Muzeju, gde, po logici stvari, i treba da bude – rečeno nam je iz opštine u kratkom telefonskom razgovoru.

Tokom godina je, inače, bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja da se ova vredna fontana restauriše, a Mile Simić, kaže da je svojevremeno izradio elaborat za rekonstrukciju i konzervaciju šedrvana i da je procenio troškove na oko 40.000 evra.

ZZSK Niš
Neke ploče su i polomljene

Blago bez zaštite

Trenutno se delovi šedrvana nalaze na dve lokacije. Jedna je pogon JKP Mediana, a druga atelje čuvenog akademskog vajara Ivana Felkera.

Mermerna ograda kvadratnog bazena ukrašena ornamentima morskih životinja i biljaka skoro šest godina leži u Gradskoj bašti, u Tvrđavi, bez ikakve zaštite! Mnoge ploče su slomljene, ponegde naslagane na gomilu, sa koje lako mogu da se sruše, opkoljene kosačicama za travu i raznim drangulijama ili zatrpane vrećama sa malčom i saksijama…

ZZSK Niš
Delovi ograde su na otvorenom

Kako nam je preneto iz JKP Mediana, direktor tamošnjeg Zelenila nije ni znao kakvo se blago nalazi u njegovom dvorištu. Nekoliko sagovornika iz raznih ustanova kulture nisu znali gde se Niški šedrvan trenutno nalazi. Neki su mislili i da je uništen.

P. Blečić
Divi se starim majstorima: Ivan Felker sa reporterom “Vesti”

Vrhunsko umetničko delo

Sreća u nesreći je da je filigranski izrađeno središnje kube opština dala na čuvanje vajaru Ivanu Felkeru.

– Ovaj, središnji deo šedrvana, kome nedostaju još jedan nivo i čipkasta kupola, ceo je napravljen iz jednog kamena. Mi danas ne znamo kako su kroz njega provukli cevi koje su raznosile vodu do vodoskoka. Sve je to rađeno bez električnih brusilica, bušilica i burgija… Reč je o vrhunskom zanatskom, pa i umetničkom delu. Istraživao sam na internetu i nisam video lepši šedrvan, na prostorima zapadno od Turske. Ako ga ima, nije na internetu – kaže Ivan Felker, autor čuvenog spomenika Kalči i Stevanu Sremcu, na ulazu u Kazandžijsko sokače.

ZZSK Niš
Ukras na vrhu šedrvana

Felker se prisetio da je kao osnovac prvi put video Niški šedrvan, tačnije središnju kulu spomenika, koja je bila izložena u prostoru gde se danas nalazi Galerija Paviljon u Tvrđavi.

– Bio sam tada u trećem, četvrtom razredu i učiteljica je dovela ceo razred da vidimo neku izložbu. Sećam se da sam oduševljeno gledao to kube i razmišljao: Ja ovo nikada ne bih mogao da napravim.

Bugarski izvori

Niški šedrvan je možda i stariji nego što se misli. Prema podacima iz knjige “Sofijski vrtovi 1878 – 1939”, koju je napisala bugarska autorka, inženjerka pejzažne arhitekture Ivana Stojanova, ispada da je napravljen 1577. godine. Nije poznato na osnovu kojih izvora je izvršeno ovo datiranje i kolikoje pouzdano. Tu se, između ostalog, može pročitati i da je šedrvan 1917. montiran u tamošnjem Gradskom parku i iznutra osvetljen strujom.

Zdanje bez premca

Kompleks Bećir-begovog konaka sastojao se iz starog i novog dela, koji su, mada izdvojeni, činili zasebnu arhitektonsku celinu. Stari deo je bio Hafiz-agin konak. Gradio ga je krajem 18. veka Hafiz- aga, zapovednik Niša od 1795. do 1805. godine, a potom paša i glavnokomandujući turske vojske u boju kod Ivankovca. U boju je ranjen, a po povratku u Niš je umro. Novi deo podigao je Bećir-beg, unuk Hafiz-pašin u šestoj deceniji 19. veka.

Bilo je to prelepo zdanje balkansko-orijentalnog tipa, za koje je Aleksandar Deroko rekao da je, po bogatstvu arhitekture, bez premca na našim prostorima. Na mestu gde se nekad nalazio Bećir-begov konak danas su hotel Park i Gradska kuća.

Žubor vode

Šedrvan je vrsta javne česme koja se gradi u dvorištu džamija, medresa, tekija, hanova i u javnim kupatilima. Njihov zadatak nije bio samo da daju vodu za ritualno pranje pred molitvu, nego i da ukrašavaju predvorja raznih zdanja. Karakteristični su po tome što u osnovi imaju kameni bazen sa čijih strana se voda izliva kroz brojne česme. Obično se u sredini bazena nalazi viši kameni stub niz koji preko raznih ukrasa, uz žubor, teče voda. Jedan od najpoznatijih šedrvana na Balkanu nalazi se u dvorištu Begove džamije u Sarajevu, a podignut je na istom mestu gde je još 1530. godine Gazi Husref-beg sagradio šedrvan.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!