Nesvakidašnji delikates kod Starčevića u jedinstvenoj mlekari: Nekada ga vozili starim opelom u Bosnu i Crnu Goru – ljudi čekali u redovima!

Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo – priča Miroslav Starčević iz sela Pranjani

Srpski kajmak, nadaleko čuven po svom ukusu, boji i mirisu nekada je bio sirotinjska hrana za vredne seljake, a danas pravi delikates i kulturno dobro naše zemlje. Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.

– Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za „beli mrs“ iz Šumadije. Tada su proizvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo – priča Miroslav Starčević iz sela Pranjani.

Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.

– Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci – rekla je Olivera Starčević.

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.

Jedinstvena manifestacija posvećena upravo mleku i mlečnim proizvodima biće održana 14,15, i 16. oktobra u selu Gornja Gorevnica kod Čačka pod nazivom Mlečni put, a na kojoj će se naći preko 30 izlagača iz svih delova Srbije.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!