Najskuplja hrana na svetu – za nju je potrebno izdvojiti pravo bogatstvo

U svetu postoji čitav niz namirnica koje su toliko skupe da mnogi ljudi ne mogu sebi da priušte tako nešto.

Ove namirnice nisu namenjene za svakodnevne obroke i obično ih i bogati konzumiraju u manjim količinama.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svetu, a cena za pola kilograma dostiže oko 8.700 evra. Cena je delimično opravdana kada se uzme u obzir da je za pola kilograma šafrana potrebno 75.000 cvetova.

Shutterstock/New Africa

Cvet šafrana cveta samo jednu nedelju godišnje i sakupljanje ovog začina je veoma unosan, ali naporan posao.

Fugu riba

Za jednu porciju ribe fugu u Japanu potrebno je izdvojiti oko 410 evra. Ova riba nije ugrožena niti teško ulovljiva, ali tajna visoke cene leži u pripremi.

Shutterstock/Kankitti Chupayoong

Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov i samo najveći stručnjaci mogu da ih pripreme da budu jestive. Kuvari prvo moraju da prođu trogodišnje školovanje da bi mogli da rade sa fugu ribom, a sve se to odražava i na cenu.

Beli tartufi

Crni tartufi su poznati kao „crni dijamanti“, ali su beli tartufi još skuplji.

U prirodi ih ima posebno u Italiji, a mogu se naći i u susednoj Hrvatskoj, posebno u Istri, prenosi Klix.ba.

Za pronalaženje ove vredne namirnice koriste se dresirani psi i svinje, a proces obuke je prilično zahtevan. Za pola kilograma svežih belih tartufa potrebno je izdvojiti oko 8.700 evra.

Densuke lubenica

Teško je poverovati da lubenica može dostići cenu od  oko 5.000 evra, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu.

Shutterstock/retirementbonus

Kako je reč o lubenici koja zahteva mnogo prostora i višemesečnu negu, u Japanu se prodaje na specijalizovanim aukcijama i konzumira samo za posebne prilike kao što su venčanja.

Kobe govedina

Još jedna skupa poslastica koja dolazi iz Japana je govedina Kobe. Reč je o komadu crne govedine sa mastima koja dolazi iz provincije Hjogo.

Shutterstock/Onlyshaynestockphoto

Mitovi o tome kako se životinje masiraju i hrane pivom za proizvodnju kobe govedine nisu istinite, ali proces uzgoja i proizvodnje je zaista vrlo rigorozan. Upravo zbog toga jedno govedo može dostići cenu i od 333.200 evra.

Plavorepa tuna

Ova popularna riba na japanskim pijacama dostiže cenu od preko 3.500 evra za pola kilograma, a početkom 2020. godine tunjevina od 270 kilograma prodata je za rekordnih milion i po evra.

Cene tune će ubuduće samo rasti jer je reč o ribi koja je zbog prekomernog ulova gotovo nestala iz okeana.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!