Cene nafte dostigle novi rekord za 10 meseci, da li to može biti dobra stvar

Na svetskim tržištima cene nafte su porasle i prošle nedelje, treći put zaredom, dostižući nove maksimume za više od 10 meseci, pošto su najveći svetski proizvođači odlučili da zadrže smanjenu proizvodnju crnog zlata, piše Hina.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 3,6 odsto na 93,93 dolara, što je novi najviši nivo od novembra prošle godine.

Na američkom tržištu, međutim, cena barela je porasla za 3,7 odsto, na 90,77 dolara, takođe novi najviši nivo u poslednjih 10 meseci.

Rast cena treću nedelju zaredom rezultat je odluka Saudijske Arabije i Rusije da smanje proizvodnju. Ti vodeći izvoznici smanjiće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici već su pomerili rok za dogovor o smanjenju snabdevanja do kraja sledeće godine.

Smanjenjem proizvodnje ove zemlje pokušavaju da održe povećane cene nafte, s obzirom na to da tražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Cene su prošle nedelje podržane novim makroekonomskim pokazateljima Kine, najvećeg svetskog uvoznika nafte.

U avgustu su industrijska proizvodnja i maloprodaja porasli više nego što se očekivalo, što je podstaklo nade da se oporavak druge najveće svetske ekonomije, a samim tim i potražnje za naftom, ubrzava.

Na cene nafte pozitivno utiču i spekulacije da američka centralna banka više neće podizati kamatne stope i da će tamošnja privreda izbeći recesiju.

Moguće je i da je Evropska centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

To znači da bi posle dužeg usporavanja rast privrede SAD i evrozone mogao da se stabilizuje. A to bi dovelo do stabilizacije tražnje za crnim zlatom.

Nakon rasta tri nedelje zaredom, cene nafte su produžile rast od početka godine. Na londonskom tržištu, u odnosu na početak godine, barel je poskupeo za oko 9,5 odsto, a na američkom za oko 13 odsto.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!