Na kruševačkoj pijaci nema ogrevnog drveta

Cena ogrevnog drveta u Rasinskom okrugu raste iz dana u dan, a mesta za prodaju su po pravilu prazna. Početkom druge polovine septembra na kvantaškoj pijaci u Kruševcu, koja radi u okviru JP „Poslovni centar”, vozila natovarena drvetom gotovo da nije ni bilo. Građani koji se nisu osigurali za predstojeću zimu snabdevanje obavljaju preko posrednika ili prekupaca, plaćajući 80 evra za jedan metar hrastovog, cerovog ili bukovog drveta.

Zbog toga su se mnogi dosetili da krenu u čišćenje nekadašnjih vinograda, koji su obrasli bagremom ili trnjem. Ali i za takvu seču su u obavezi da podnesu prijave Šumskom gazdinstvu „Rasina”, koje posluje u okviru „Srbijašuma”. Mnogi na razne načine prigovaraju zato što za čišćenje sopstvenog imanja moraju da poštuju zakonski predviđenu proceduru, da plaćaju takse za izlazak šumara na lice mesta, čekaju na propratni list za posečena stabla… Javno preduzeće „Srbijašume” početkom ove godine objavilo je javni poziv za besplatnu prijavu seče u privatnim šumama, a rok za prijavu je istekao 1. maja. Svi koji se do tada nisu prijavili iz bilo kojih razloga, ili su se za seču odlučili posle razbuktavanja energetske  krize izazvane ratom u Ukrajini, moraju u red za podnošenje zahteva sa brojem parcele, ličnom kartom i uplatom takse od 1.320 dinara. Ukoliko blagovremeno dobiju šumara koji će izvršiti odabir drveta za seču, obračunati kubikažu, uz naplatu od 140 dinara po kubnom metru, i nadoknadu za svoj izlazak, dobiće na kraju propratni list za prevoz.

Povodom rastućeg nezadovoljstva vlasnika privatnih šuma, u Šumskom gazdinstvu „Rasina” zatražili smo detaljnije informacije od komercijalnog direktora Ivana Stojanovića. On nam je potvrdio da sve veći broj vlasnika privatnih šuma podnosi zahteve za seču drveta za ogrev, ali da je za izjave nadležna uprava u Beogradu, dajući nam ljubazno mejl za pitanja Javnom preduzeću „Srbijašume” (kabinet@srbijasume.rs). Kako odgovora na pitanja dopisnika „Politike” ili odobrenja direktoru za izjavu, nije bilo tri dana, do nekih pojašnjenja šumarske procedure došli smo u ulozi vlasnika privatne šume. Uz čekanje u redu, čuli smo od nekoliko vlasnika privatnih poseda iz Žabara i Mačkovca da su se odlučili na seču zbog visoke cene drveta.

– Ma moji roditelji su napustili vinograd. Izraslo je ogromno bagrenje. Sad se isplati da očistimo tu parcelu od bagrema i divlje trešnje. Dobra je cena, čak i bagremu, koja je nešto niža od graba i bukve, ali – ko te pita kad nema drva. Samo, bagrem je kao korov i ne razumem da mi prete kaznom ako ne dobijem odobrenje za seču, a ja bih rekao za čišćenje parcele – priča D. M. iz Žabara.

Ljubazna službenica ovog gazdinstva uzima broj katastarske parcele. Pita ko je vlasnik, traži ličnu kartu, pa na kompjuteru nalazi parcelu. Ljubazno kaže da nema veze što se vodi kao vinograd, jer i za to drvo važi ista procedura. Samo rodno drvo ne podleže toj proceduri. Upozorava da na šumara treba malo čekati zbog navale.

Pitamo hoće li biti ponovljen poziv za besplatan izlazak šumara, kao što je bio onaj koji je istekao 1. maja, makar zbog rata i energetske krize.

– E, to zaista ne znam. To je stvar centrale „Srbijašuma” i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – ljubazno odgovara službenica.

Pojačanom, kriznom sečom privatnih šuma otvaraju se pitanja ekološke situacije, veće seče od prirasta drveta, pogodovanje erozivnim procesima… smatraju zagovornici balansa između prirasta i eksploatacije „drvne mase” na godišnjem nivou. S druge strane, u komentarima na društvenim mrežama mnogi kritikuju nadležno ministarstvo što ništa nije menjalo u proceduri u kriznoj situaciji, navodeći primer sa sajta „Srbijašuma” da je žena kažnjena sa 16.000 dinara zbog seče drveća sa svoje parcele bez dozvole šumara.

Prema poslednjoj izmeni cenovnika ogrevnog drveta u „Srbijašumama”, uz prethodno odobrenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od 2. septembra 2022. za prvu klasu ogrevnog drveta treba platiti 4.790 dinara. Povećanje je iznosilo oko 15 odsto, ali i po novoj ceni tog energenta nema. Na oglasnoj tabli „Rasine” nalazi se naredba, sa potpisom komercijalnog direktora Ivana Stojanovića, u dve rečenice:

„Od dana 11. 08. 2022. obustavlja se isporuka ogrevnog drveta fizičkim licima. Odgovorni šefovi šumskih uprava.”

Na zvaničnom sajtu „Srbijašuma” se kaže da će ta mera važiti „sve dok se ne realizuje prodaja za koju su fizička lica prethodno upisana u spiskove”.

Bilo kako bilo, grejanje je papreno skupo i za one koji koriste drvo kao energent. Uz cenu od 80 evra po metru,  treba platiti i pet evra za seču umetrenih drva na parčiće od 25 cm, a zatim još pet za cepanje sekirom ili cepačem na sitnije delove. U vreme energetske krize sve je komplikovano, čak ni ako krčite samoniklo drveće i trnje sa nekadašnjih njiva i vinograda.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!