Mitrovačke ustanove kulture u novom prostoru

Zgrada pozorišta „Dobrica Milutinović” u centru Sremske Mitrovice, koje je tokom više od sedam decenija postojanja iznedrilo brojne pozorišne i filmske glumce, biće rekonstruisana, a kako su objasnili u lokalnoj Upravi za kulturu i sport, već je pripremljen projekat.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, pozorište, jedino profesionalno u Sremu, poslednji put je renovirano 1995. godine, i zato je to za grad prioritetan projekat u oblasti kulture.

Prema rečima načelnika Uprave za kulturu i sport Sremske Mitrovice Vasilja Ševe, u planu je da se unutrašnjost u potpunosti renovira.

– Pozorište je smešteno u zgradi zajedno sa bibliotekom koja ima tradiciju dugu 150 godina, a u sklopu te zgrade se nalazi i Galerija „Lazar Vozarević” – objasnio je Ševo.

– Do sada smo uradili fasadu sa sve tri strane, a novac je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja. Međutim, ostala je unutrašnjost da se uredi. Scena je manja nego što bi trebala biti, što utiče na kvalitet predstava, a krovna konstrukcija je u lošem stanju – dodao je on.

-Planiramo da podignemo novi Dom kulture u blizini Sportskog centra, gde bismo objedinili sve ustanove tog tipa. Dom bi imao i malu pozorišnu scenu i bioskop – najavio je Ševo i pojasnio da je odlučeno da se gradi novi objekat jer nijedan postojeći ne može da bude prilagođen toj nameni.

– Nastojimo da baštinimo bogato kulturno nasleđe koje ima Sremska Mitrovica. Zbog toga je bitno da se projekti dobro pripreme, da znamo šta hoćemo i koliko će to koštati. Tek onda možemo da konkurišemo za pokrajinska i republička sredstva – zaključio je Ševo.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!