Mitovi stari i novi

Peti pozorišni festival „Viminacijum fest – Mitovi stari i novi” ove godine otvoriće, nastala po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića. Ovaj komad na sceni Arheološkog parka „Viminacijum” u Kostolcu biće odigran 19. juna, prvog dana festivala.

Naredne večeri na programu je predstava „Tesla, svetlopis u vremenu”, čiju režiju i tekst potpisuje Miroslav Benka, a izvode glumci pozorišta „Teatrijum” iz Beograda. Trećeg dana festivala na repertoaru je „Ifigenija”, rađena po Euripidovom tekstu „Ifigenija na Aulidi”. Predstavu Centra za kulturu „Kolašin”, Centra za kulturu „Bijelo polje” i NVO „Korifej teatar” Kolašin, režirao je Zoran Rakočević. U četvrtak, 22. juna, Bitef teatar iz Beograda odigraće predstavu „Bilo jednom na Brijunima”, čiji tekst i režiju potpisuje Kokan Mladenović. Sledeće veče je rezervisano za Mestno gledališče Ptuj i predstavu „Frančišek”, po tekstu romana Božji ubožec, čiju režiju potpisuje Jernej Lorenci. Hrvatsko narodno kazalište Osijek sa predstavom „Čaruga” Ivana Kušana, u režiji Borisa Svrtana, nastupiće u subotu 24. juna.

Završnicu ovogodišnjeg „Viminacijum festa” obeležiće dodela nagrada i koncert „Hard grin end Ajriš river dens”.

Mihajlo Nestorović, selektor i umetnički direktor festivala, predstavljajući program ocenio je da kako ,,Viminacijum fest” polako postaje tradicija obaveza je veća, baš kao i očekivanje publike. Rekao je da je danas sve ubrzano, sve prolazi i biva prevaziđeno, te da je samo mit neprevaziđen.

Može da bude zastareo, ali oslanjajući se na strukture starog mita stvara se novi i tako ukrug, kako u životu, tako i u pozorištu. Bilo da je reč o starim ili novim mitovima primećujem da u pozorištima u okruženju ima sve više naslova koji se oslanjaju na mitsko – kazao je Nestorović.

Najavljen je i prateći program festivala koji čine dve predstave. Jedna je „San o Mileni” autorke Jelene Bogavac, u produkciji Udruženja umetnika „Artista” iz Beograda i grada Požarevca, a druga je monodrama Tihomira Stanića ,,Na drini Ćuprija” pozorišta „Madlenijanum” iz Beograda.

– Predstava o Mileni će biti odigrana u noćnom terminu, što će biti mali eksperiment da vidimo da li možemo u maniru velikih festivala imati programe u toku dana, noći, zore. Druga predstava biće odigrana dan uoči festivala u dvorištu muzeja – najavio je Nestorović.

Publiku će svake večeri zabavljati požarevački džez bend „„Baba kai”. Sve predstave počinju u 21 čas, a karte će biti puštene u prodaju od 5. juna. Svi ostali detalji biće objavljeni naknadno, uključujući i sastav žirija koji će birati najboljeg glumca i predstavu, dobitnike nagrada – statuete „Zlatna fibula” i povelje „Viminacijum maksimus”. Festival se zatvara 25. juna.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!