Meteorolog: Kakvo nas leto očekuje?

Meteorolog Nikola Todorović izjavio je danas da će leto, gledajući srednje temperature, verovatno biti manje toplo od prethodna dva leta.

„Biće pljuskova, grmljavina, nepogoda, što svakog leta imamo. Temperatura bi, gledajući višedecenijske proseke, bila malo iznad proseka, stepen, dva“, rekao je Todorović za RTS.

U junu su, kako je dodao, prosečne maksimalne temperature između 25 do 27 stepeni, u julu od 28 do 30, a u avgustu od 30 do 28 stepeni, pošto počinje da pada srednja temperatura.

„Pošto je naše vreme retko kad prosečno, biće nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama, čak i do 35 stepeni u julu i avgustu, ali za razliku od prethodna dva leta, broj takvih dana će biti manji“, rekao je Todorović.

Napomenuo je da će osveženja biti prisutna, naročito u junu, a da će leto biti malo toplije, u odnosu na prethodnih 100 godina, ali svežije u odnosu na prošla dva.

On je objasnio da građani možda nisu navikli na „svežinu“ u maju, ali da su temperature bile oko proseka.

„Dosadašnji deo maja je za nepun stepen svežiji, ali narednih dana će da se vrati na one prosečne vrednosti. Završiće mesec sa tom vrednošću. Čak i količina padavina bi bila oko prosečnih vrednosti, ako uzmemo većinu mesta u Srbiji“, naveo je Todorović.

Podsetivši da je prošle godine maj bio ekstremno topao i ekstremno sušan i da je bilo čak sedam ili osam dana sa temperaturom 30 i više stepeni, on je rekao da smo ove godine jedva dostigli 26 ili 27 stepeni.

„I ovaj tip vremena bi trebalo da se nastavi i u junu. Normalno, biće prosečna temperatura viša, ali gledajući ovakav razvoj vremena iznad evropskog kontinenta, ne nazire se neki topli prodor da bi temperatura bar prvih sedam dana juna bila viša od 30 stepeni“, objasnio je Todorović.

Istakao je da u junu raste verovatnoća za lokalne nepogode, što je i tipično za jun i jul.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!