Meksiko i Kalifornija u pripremi pred uragan Hilari

Uragan Hilari koji se kreće prema pacifičkoj obali Meksika, mogao bi uzrokovati razorne poplave u toj državi, a očekuje se da će stići na kopno kasno uveče, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Meteorolozi kažu da će uragan, koji trenutno ima udare vetra do 215 kilometara na sat, tada izgubiti na brzini i postati tropska oluja koja će se kretati prema južnoj Kaliforniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stigne li do Kalifornije, biće to prva tropska oluja koja će pogoditi tu saveznu državu u više od 80 godina.

NHC je upozorio da su „katastrofalne i po život opasne poplave“ verovatne u meksičkoj državi Baha Kalifornija i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana.

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) „unapred je rasporedila osoblje i zalihe u toj regiji“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.“Pozivam sve koji se nalaze na putanji oluje da preduzmu mere opreza i slušaju upute državnih i lokalnih dužnosnika“, kazao je.

Količina padavina mogla bi doseći 25 centimetara u nekim područjima, što bi dovelo do „značajnih i retkih“ posledica za dijelove južne Kalifornije i južne Nevade, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U San Diegu, NWS je izdao upozorenje za „visoku opasnost“ od bujičnih poplava.

Gotovo 26 miliona ljudi u jugozapadnom delu SAD je pod nadzorom zbog poplava.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!