Majdanpek je jedna od opština u Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji čiji privatni sektor u turizmu može da konkuriše za bespovratna sredstva EU

Svi privatnici u turističkom i ugostiteljskom sektoru u Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji i opštini Topola u Šumadiji, koji su zainteresovani za unapređenje svojih usluga, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva EU ma konkursu projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Ovaj drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u oblasti turizma i ugostiteljstva otvoren je do 21. oktobra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra.

Za bespovratna sredstva mogu da konkurišu pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga iz devet opština i gradova – Majdanpeka, Smedereva, Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Kladova, Negotina, Zaječara i Topole.

Evropska unija je za ovaj konkurs opredelila 350.000 evra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra, kažu nadležni u projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

-Osnovni cilj ove podrške je da se turistička ponuda podigne na viši nivo i prošire kapaciteti turističkih usluga, što će doprineti i ekonomskom snaženju regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva. Poseban fokus će biti na podsticaju održivih i zelenih ideja i rešenja, ali i promociji kulturnog nasleđa, tradicije i prirodnih lepota. Krajnji rezultat treba da doprinese većem broju turista koji će duže vremena provesti u obilasku regiona – pojašnjava projekt menadžer Nenad Konstantinović.

Zainteresovani mogu da konkurišu do 21. oktobra 2022. a više informacija mogu da saznaju na online info sesiji 29. septembra.

Inače, dobitnici bespovratnih sredstava na prethodnom „Konkursu za bespovratnu pomoć za prevazilaženje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma“ realizovanom u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ ne mogu da konkurišu na ovom pozivu za bespovratna sredstva.

Nadležni u GIZ-u koji u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ upozoravaju zaintresovane za učešće na konkursu da je primećeno da se pojedina fizička lica lažno predstavljaju kao ovlašćeni konsultanti GIZ-a nudeći svoje usluge potencijalnim podnosiocima prijava u pisanju projekata u zamenu za određeni novčani iznos i/ili procente od dobijenog granta.

GIZ nema ovlašćene konsultante za pisanje projekata ističu nadležni i prave i pouzdane informacije u vezi poziva svi zainteresovani mogu dobiti elektronskom poštom od GIZ-a, kažu u ovoj organizaciji.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!